Iohannis, despre azilele anchetate de DIICOT: E o rușine națională

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a făcut marți primele declarații despre dosarul azilelor groazei de la Voluntari. El a spus că ”e o rușine națională”, dar când a fost întrebat cine trebuie să își asume politic vina, președintele a spus că ”nu știu cine se face vinovat politic, se va vedea”.

Chestionat de ziariști în legătură cu responsabilitățile politice, Iohannis a spus ”cei vinovați, cu nume și prenume. Cei care nu au verificat, cei care au știut și nu au luat măsuri. Și aici vorbesc de poziții politice. E revoltător ca persoane în vârstă sunt tratate cu dispreț, sau chiar mai rău”.

„Chestiunea cu – așa cum s-au numit, azilele groazei, este una foarte complicată și, dacă îmi permiteți să fac o afirmație, cred că este o rușine națională. Este o rușine națională și măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că aici sunt mulți vinovați. Dar nu toți pot fi încadrați la fel. Sunt unii vinovați direct.

Cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo și-au căutat liniștea și un tratament uman. Este foarte problematic și aceste persoane trebuie identificate și sancționate conform legii.

Dar mai sunt și alții. Cum putem să ne imaginăm că funcționează aceste azile fără ca autoritățile de verificare și control să știe?

Trebuie văzut – cine a știut și nu a acționat trebuie tras la răspundere. Și cred că lucrurile vor merge mai departe.

Fiindcă vinovați sunt toți cei care au știut și n-au făcut nimic, n-au sesizat, n-au intervenit. Și atunci cred că trebuie să fie găsiți toți vinovații, indiferent dacă vorbim despre o vinovăție în exercițiul funcției sau o vinovăție politică sau morală. Și până când nu vor fi trași la răspundere toți cei care au permis o astfel de grozăvie în România, lucrurile nu vor putea fi îmbunătățite. Deci eu sunt adeptul unei intervenții clare, ferme și hotărâte”, a declarat președintele Klaus Iohannis.