Încercare de lovitură de stat în Sudan. Peste 50 de civili au murit | VIDEO

sudan
Foto: Captură video YouTube

Armata Sudanului se luptă cu o grupare paramilitară care încearcă să preia puterea în această țară. Peste 50 de civili și-au pierdut viața în confruntări, anunță BBC.

În capitala Khartoum, forțele rivale s-au luptat pentru controlul asupra palatului prezidențial, a televiziunii de stat și a sediilor militare.

Atât armata, cât și gruparea militară Forțele de Sprijin Rapid (FSR), susțin că dețin controlul asupra aeroportului și asupra altor puncte cheie din capitala Khartoum. S-au auzit focuri de artilerie grea și în Omdurman, lângă Khartoum, în Bahri, localitate din apropiere, precum și în Port Sudan, la Marea Roșie.

Locuitori din Khartoum au declarat pentru BBC că se tem pentru viețile lor. Cel puțin 56 de civili au fost uciși în diferite orașe din țară, a anunțat o organizație medicală. Au fost uciși și zeci de militari. Alți 595 de oameni au fost răniți.

Începând din octombrie 2021, în urma unei lovituri de stat, Sudanul este condus de generali de armată. Luptele de acum se dau între unitățile loiale liderului de facto al Sudanului, generalul Abdel Fattah al-Burhan, și gruparea FSR, comandate de adjunctul statului, Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut drept Hemedti.

Acesta spune că trupele sale vor continua să lupte până când toate bazele militare vor fi capturate. Armata Sudanului a anunțat că nu va negocia cu FSR, și că gruparea paramilitară va fi dizolvată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.