Încă un vaccin anti-coronvirus e pregătit să intre în țările UE. Se administrează într-o singură doză și se poate ține și acasă, la frigider

FOTO: WiR_Pixs/Pixabay.com
FOTO: WiR_Pixs/Pixabay.com

Agenția Europeană a Medicamentului a primit o cerere oficială pentru a autoriza vaccinul anti-COVID produs de compania Johnson&Johnson. Studiile arată că vaccinul are o eficacitate globală de 66%.

EMA va evalua cererea depusă de compania Janssen (filiala belgiană a companiei farmaceutice americane Johnson&Johnson) „într-un calendar accelerat”, întrucât a început din decembrie o analiză în timp real a datelor privind eficacitatea şi siguranţa acestui vaccin.

Potrivit companiei, eficacitatea vaccinului au fost testată clinic pe trei continente. În testele clinice la care au participat circa 44.000 de voluntari, nivelul protecției împotriva formelor și severe de COVID-19 au variat de la 72% în SUA, la 66% în America Latină și la numai 57% în Africa de Sud, țară unde a fost detectată o mutație mai contagioasă.

Vaccinul se administrează într-o singură doză și are o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale bolii, potrivit studiilor clinice.

Vaccinul Johnson&Johnson foloseşte un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului.

Spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna, acesta poate fi stocat la temperatura unui frigider, ceea ce facilitează distribuţia.

Până acum, la nivelul Uniunii Europene, au fost aprobate trei vaccinuri: Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca/Oxford. În România se vaccinează cu toate cele trei tipuri de seruri. Cele mai multe doze administrate sunt cele de la Pfizer/BioNTech.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.