„Furnica electrică”, o specie invazivă, descoperită în premieră în Franța

FOTO: AnishRoy/Pixabay.com
FOTO: AnishRoy/Pixabay.com

O specie invazivă de furnici, care reprezintă o amenințare la adresa biodiversității, a fost descoperită, în premieră, în Franța.

Denumirea științifică este Wassmannia auropunctata, însă este cunoscută popular ca „furnica de foc” sau „furnica electrică”. Măsoară doar 1,5 milimetri și este originară din America de Sud. A fost observată în sudul Franței, la Toulon, pe o proprietate de pe malul mării.

Până acum a mai fost văzută pe teritoriul Europei o singură dată, în regiunea Malaga, din Spania.

Cercetătorul Oliver Blight, de la Institutul Mediteranean pentru Biodiversitate și Ecologie de la Universitatea din Avigon, spune că atunci când a identificat furnica la Toulon, „aveam deja de-a face cu o super-colonie, aşa că estimăm că există de mai bine de un an”.

Introdusă probabil „în timpul unui transport de plante”, furnica a fost deja observată la o distanţă de până la 100 de metri de reşedinţă.

Această specie de furnică este foarte invasivă, iar înțepătura provoacă o senzație de urzicătură, însă mai intensă și care poate dura și 3 ore. Cu această armă poate anihila alte insecte și poate provoca orbire la alte animale.

În Noua Caledonie, „în pădurile pe care le-a invadat nu se mai aude nici un sunet de insectă”, a spus specialistul.

Costurile pentru combaterea acestei specii sunt uriașe. Australienii au cheltuit până acum, din 2006, peste 30 de milioane de dolari pentru a combate „furnica electrică” în Queensland.

Se poate adapta în locurile calde, însă nu supravețuiește acolo unde este climă temperată.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.