Fost ministru de externe al Rusiei: Putin vizează toată Europa de Est, inclusiv țări NATO

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Andrei Kozirev, fost ministru de externe în perioada 1990 – 1996, în mandatul lui Boris Elțîn, spune că nu se poate discuta serios cu Kremlinul până când „nu va reveni la normele internaționale”.

Într-o declarație pentru Fox News, fostul oficial rus spune că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui menținute până ce liderii ruși încep să acționeze în cadrul normelor internaționale și că obiectivele lui Putin includ toată Europa de Est cu intenția de „a pune presiune, de a ataca și intimida alte țări, inclusiv membrii NATO”.

„Cred că atunci când Rusia va reveni la a respecta normele internaționale, iar suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei sunt parte a acelor norme, atunci vor dovedi că sunt capabili să respecte legile și intern – și mă refer la un minim de respect pentru drepturile omului, pentru libertatea presei – dar și extern… până atunci, nu există nicio înțelegere (n. red. – între Vest și Rusia), iar sancțiunile trebuie menținute”, a spus Kozirev.

Fostul oficial rus a avertizat că obiectivele Rusiei includ toată Europa de Est cu intenția de „a pune presiune, de a ataca și intimida alte țări, inclusiv membrii NATO”.

El a spus și că negocierile și discuțiile cu Rusia vor fi dificile, pentru că aceasta practică ceea ce se numește „diplomația prin înșelătorie”. „Nu fac decât să mintă. E incredibil”, a adăugat Kozirev.

Fostul șef al diplomației ruse a mai spus că Lavrov „s-a schimbat radicale” și l-a acuzat de „degadare morală profesională”.

„Nu știu de ce face toate astea. Era un diplomat bun și un om bun. Era prietenul meu”, a adăugat Kozirev.

„Am încercat cât am putut să stabilesc relațiile cele mai bune și să pun Rusia acolo unde merită să fie – alături de Europa și Statele Unite, cele mai dezvoltate și mai democratice țări. Mi-am dorit să fim în acel club”, a mai spus fostul oficial, care a deplâns și faptul că Rusia a „ratat inițiativa” democrației, despre care spune că „trebuie apărată în fiecare zi”.

Despre Vladimir Putin a spus că este vinovat pentru ceea ce se întâmplă cu Rusia în această perioadă și că „n-are nicio idee despre ce se întâmplă în lume, în afara biroului său de la Kremlin sau în afara buncărului său din pământ, unde se ascunde de Covid și de acum, probabil, de bombe nucleare”.

Kozirev a mai spus că Putin a subestimat Ucraina și Europa și a crezut că Occidentul nu este unit.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.