Experți Yale: Rusia e paralizată economic

Un grup de experți în economie și business de la Universitatea Yale, din Statele Unite, a publica un studiu cuprinzător legat de economia actuală a Rusiei, la 5 luni de la invazia în Ucraina. Specialiștii spun că sancțiunile occidentale au paralizat economia țării conduse de Vladimir Putin. În urma plăcării companiilor străine, Rusia ar fi pierdut aproximativ 40% din PIB.

Studiul, publicat pe Social Science Research Network, condus de profesorul Jeffrey Sonnenfeld, are ca surse date private din zona rusă, informații legate de consum, rapoarte de la parteneri comerciali internaționali ai Rusiei și extrase din datele furnizate de operatorii de transport maritim.

Poziția strategică a Rusiei ca exportator de mărfuri s-a deteriorat irevocabil, deoarece acum se confruntă cu pierderea piețelor sale principale și cu provocări abrupte în executarea unei „pivotări spre Asia”, cu exporturi nefungibile, cum ar fi gazele.

Importurile Rusiei de gaze spre UE au căzut de la 12 miliarde de mc în iunie 2021, la 10 miliarde de mc în februarie 2022 până la 4,5 miliarde de mc în iunie 2022 (acestea au fost depășite de importurile de gaze lichefiate din SUA, cu 5,5 miliarde de mc).

Jumătate din rezervele valutare ale Rusiei de 600 de miliarde de dolari sunt înghețate în străinătate, în SUA, UE și Japonia, ca urmare a sancțiunilor. Raportul arată că un sfert din rezervele rămase în Rusia (300 de miliarde de dolari), adică 75 de miliarde de dolari deja a fost cheltuit, de la începutul războiului. Vânzările și consumul au scăzut în luna mai 2022 în Rusia cu aproximativ 20%, industria auto e în colaps scăzând cu peste 90%.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.