Există vreo diferență de calitate între ouăle maro și cele albe?

FOTO: akirEVarga/Pixabay.com
FOTO: akirEVarga/Pixabay.com

Mulți oameni aleg să cumpere ouă de găină de o anumită culoare. O parte dintre aceștia îți vor spune că ouăle maro sunt mai sănătoase, în timp ce alții cred că cele albe sunt mai curate și au un gust mai bun. Dar în ambele cazuri este vorba despre mituri.

De fapt, culoarea ouălor este în funcție de rasa găinilor. Potrivit healthline.com, de exemplu, dacă găinile White Leghorn fac ouă cu coajă albă, cele Plymouth Rocks și Rhode Island Reds depun ouă maro.

De asemenea, mai trebuie precizat și faptul că în cazul ouălor de la țară de la noi, de cle mai multe ori nu regăsim nici maroul și nici albul celor din comerț. Explicația stă în faptul că la țară nu sunt crescute neapărat găini de rasă, ci sunt rezultatul unor încrucișări naturale realizate de-a lungul anilor și de aici și mixul culoare al ouălor.

Cercetătorii spun că există și câteva lucruri care țin de mediul de viață în care trăiesc găinile care influențează ouăle atât în ceea ce privește culoare, cât și în ceea ce privește calitatea lor. Contează foarte mult dieta, cât și nivelul de stres. Însă, ca idee, dacă e vorba de o găină de rasă care face ouă de culoare maro, acestea își vor schimba puțin doar nuanța, nu vor fi albe. La fel și în cazul celor care fac ouă albe.

Cercetările au arătat că nu există o diferență de calitate sau compoziție între ouăle care au coaja maro și cele albe. Însă, clar, există o difrență între ouăle care provin de la găinile care au trăit într-un mediu prietenos și cele în medii închise. De exemplu, un ou provenit de la o găină care s-a plimbat la soare are de 3-4 ori mai multă cantiate de vitamina D față de unul de la o pasăre crescută într-o hală.