Estimările meteorologilor. Ce iarnă urmează în România

FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com
FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com

Meteorologii estimează că în luna decembrie vor fi temperaturi medii care „se pot ridica peste limitele climatologice”, deci e posibil să fie episoade cu vreme mai caldă decât în mod normal. În ianuarie vremea ar putea fi normală sau „cu o tendință de temperatură medie ușor ridicată”.

Pentru luna februarie, sunt estimate temperaturi în medie normale pentru această lună şi posibilitatea de a se semnala în anumite regiuni, în special în sud şi sud-est, valori peste limitele climatologice ale lunii.

Însă directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Gabriela Băncilă, atrage atenția că „ar trebui să fim cu toți conștienți ce înseamnă o iarnă normală în România (…), în niciun caz ceea ce s-a înregistrat în ultimii ani (…), în care am avut un sezon rece mult mai blând decât ceea ce înseamnă normalul pentru țara noastră”.

Într-o videoconferință cu prefecții, cu privire la pregătirile pentru iarnă, directorul ANM a spus că estimările sezoniere au un grad de realizare de 60%, în baza modelului Centrului European pentru Prognoză de Medie Durată şi prezintă valorile medii estimate în ceea ce priveşte temperatura aerului şi precipitaţiile.

„Lucrul acesta înseamnă că fenomenele cu o durată scurtă de manifestare, incluzând fenomenele meteorologie extreme, nu pot fi surprinse, nu pot fi prognozate cu ajutorul acestor estimări, cum ar fi, pentru sezonul rece, episoadele cu valuri de frig, episoadele cu viscol sau cu furtuni de zăpadă”, a explicat meteorologul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.