Epavele a trei corăbii foarte vechi au fost descoperite în Marea Neagră

FOTO: Captură video
FOTO: Captură video

Scafandrii de la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța au descoperit epavele a trei corăbii foarte vechi, de lemn, la peste 100 de metri adâncime, în largul Mării Negre.

Deocamdată nu au fost datate, iar locul este ținut secret. De asemenea, scafandrii nu s-au apropiat de cele trei epave pentru a le examina, ci le-au fotografiat și filmat de la distanță, cu ajutorul unei drone subacvatice.

Istoricii urmează, în perioada următoare să stabilească vechimea lor. Dacă au peste 100 de ani, ceea ce e foarte probabil, vor fi incluse în patrimoniul național.

Domeniul investigațiilor arheologice submarine este relativ nou în țara noastră. Primele prospectări au început în 2014, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, în valoare de 1,5 milioane de euro, desfășurat în parteneriat cu vecinii bulgari. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

Scafandrii au descoperit, până acum, alte 19 epave, cele mai multe datând din Al Doilea Război Mondial, dar și câteva ambarcațiuni medievale și antice. Vedetele proiectului sunt distrugătoarele sovietice Moskva și Arkadia. Primul se află în dreptul cazinoului din Constanța, la o adâncime de 51 de metri, iar al doilea în dreptul comunei Agigea.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.