Elena Udrea a fost condamnată la închisoare cu executare

Elena Udrea
Elena Udrea

Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare cu exectuare în Dosarul „Gala Bute”. Sentința dată de Curtea Supremă nu este definitivă și poate fi atacată. Udrea a fost condamnată pentru luare de mită și abuz în serviciu, dar a fost achitată pentru acuzația de tentativă de deturnare de fonduri europene.

Pedeapsa de 6 ani este rezultatul contopirii mai multe pedepse decise de judecători pentru fiecare infracțiune. Mai exact, Elena Udrea a fost condamnată la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, 4 ani pentru o altă faptă de luare de mită, 6 ani pentru o atreia infracțiune de luare de mită și tot 6 ani pentru abuz în serviciu.

În același dosar, Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, a primit primit pedeapsă cu executare de 5 ani de închisoare.

Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de încercare de 6 ani.

Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu supraveghere de 5 ani.

Tudor Breazu, fost consilier al ministrului Elena Udrea, a fost condamnat la 3 ani cu executare.

Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare.

Dragoș Botoroaga a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare.

Ion Ariton, fostul ministru al Economiei, a fost achitat.

Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost acuzată în dosarul „Gala Bute”, alături de alți șapte inculpați. Dosarul a ajuns la instanța supremă în aprilie 2015.

Elena Udrea ar fi finanţat ilegal, din bugetul Ministerului Dezvoltării, organizarea Galei Bute în 2011. De asemenea, ar fi încasat comisioane de 10% din contractele ministerului, spun procurorii.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.

În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

„Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului.

Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.