Echinocțiul de toamnă – 10 curiozități fascinante despre acest moment din an

echinoctiul de toamna soare luna
Echinocțiul de toamnă. Foto: Pixabay

Echinocțiul de toamnă marchează data de 23 septembrie 2019. Dincolo de faptul că e momentul în care nopțile încep să se lungească, acest moment din an are și alte semnificații.

În acest articol, am încercat să prezentăm cele mai importante detalii despre echinocțiul de toamnă.

1. Durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă.

Echinocțiul de toamnă la Machu Picchu

2. Echinocțiul era un fenomen foarte important pentru civilizațiile antice, ai căror locuitori petreceau mult mai mult timp în aer liber decât o facem noi, în prezent. Strămoșii noștri obișnuiau să urmărească Soarele pe parcursul anilor și au construit observatoare pentru a marca puncte importante din această călătorie.

3. Un exemplu de astfel de observator este piatra Intihuatana, care se află la Machu Picchu, în Peru, și este un indicator precis al datelor celor două echinocții, dar și a altor perioade cerești importante.

4. Cuvântul echinocțiu vine din latină și înseamnă noapte (nox) egală (aequus).

Echinocțiul de toamnă la romani, greci și britanici

5. Echinocțiul de toamnă are o importanță istorică mai redusă decât cel din martie, care marchează începutul primăverii, în Emisfera Nordică. Echinocțiul din septembrie este începutul sfârșitului pentru ciclul anual al plantelor, care încep să se ofilească.

6. Există numeroase tradiții care au legătură cu acest moment. Romanii marcau echinocțiul de toamnă cu o sărbătoare dedicată Pomonei, zeița fructelor și a creșterii.

În Marea Britanie, festivalul recoltei obișnuia să aibă loc în noaptea cu lună plină care era cea mai aproape de echinocțiu. Grecii antici asociau momentul cu întoarcerea zeiței Persefona în împărăția umbrelor, alături de soțul ei Hades. Era o perioadă excelentă pentru ritualuri.

„Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară”, se menționează pe siteul astro-urseanu.ro..

În emisfera sudică a Pământului, echinocțiul de astăzi marchează începutul primăverii.