Două tipuri de țigări foarte populare în România vor fi interzise

România trebuie să adopte anul acesta, până pe 20 mai, un set legislativ prin care să transpună directivele europene cu privire la vânzarea produselor de tutun.

Printre altele, ar urma să fie eliminate de pe piață țigările slim și cele cu arome, cum ar fi cele mentolate sau fructate.

„Din punctul nostru de vedere situația este simplă și clară: directiva privind produsele din tutun are termen de transpunere până la 20 mai 2016. Până atunci, noi va trebui să avem o lege internă care să fie în vigoare și care să transpună directiva. Orice abatare de la această regulă creează riscul unei acțiuni de infringement pentru necomunicarea măsurilor de transpunere”, a declarat Horațiu Radu, subsecretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Hotnews.

Ministerul Sănătății, care se ocupă de transpunerea directivei UE, a transmis că pachetul legislativ este gata și va fi prezentat la ședința Guvernului din 17 februarie.

Consiliul Uniunii Europene spune că obiectivul principal al revizuirii legisative cu privire la vânzarea produselor de tutun este scăderea atractivității pentru tineri.

Principalele măsuri cuprinse în Directiva UE din anul 2014:

  • O interdicţie privind introducerea pe piaţă a ţigărilor şi a tutunului pentru rulat cu anumite arome caracteristice, cum ar fi cele de fructe sau vanilie, la 2 ani de la intrarea în vigoare a directivei. Pentru ţigările aromate care ocupă o cota de cel puţin 3% din piaţă, cum sunt ţigările mentolate, interdicţia se va aplică după 6 ani de la dată intrării în vigoare a directivei.
  • Statele membre vor interzice vânzarea produselor din tutun care conţin aditivi în cantităţi care cresc semnificativ efectul toxic sau dependenţă, proprietăţile cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere.
  • Avertismente de sănătate combinate – constând dintr-un text şi o imagine – color vor trebui să acopere 65 % din partea din faţă şi partea din spate a pachetelor de produse din tutun. În plus , fiecare pachet trebuie să poarte un avertisment general (cum ar fi „Fumatul ucide, renunţă acum”), precum şi informaţii precum „Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe cunoscute că provocând cancer”.
  • Statele membre pot decide să exceteze produsele din tutun altele decât togarile, tutunul pentru rulat, tutunul de narghilea ( de exemplu trabucurile , ţigările de foi şi tutunul de pipă) de la obligaţia de a afişa mesaje de informare şi avertismente de sănătate combinate.
  • O interdicţie cu privire la orice etichetare înşelătoare (cum ar fi „natural” sau „organic” ), şi supra pachetelor de dimensiuni mici pachete de tip „ruj” .
  • Introducerea unui sistem de urmărire împreună cu caracteristici de siguranţă, pentru a consolida lupta împotriva comerţului ilicit şi a produselor falsificate.
  • Statele membre vor putea decide să interzică vânzările transfrontaliere la distanţă de produse din tutun.
  • Statele membre vor putea introduce norme mai stricte privind aditivii sau ambalajele produselor din tutun (cum ar fi ambalajele uniforme), în anumite condiţii (cum ar fi de notificarea Comisiei).

Reglementările se vor extinde și asupra țigărilor electronice. De exemplu, concentrația maximă de nicotină va trebui să fie de maxim 20 mg/ml, cartușul de unică folosință trebuie să fie de maxim 2 ml, iar volumul maxim al recipientelor de reîncărcare să fie de 10 ml.

De asemenea, Comisia Europeană urmează să facă și un raport ce se referă la potențialul risc pe care l-ar putea avea pentru sănătate țigările electronice.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

„Delta” ascunsă a României. Locul unde afacerile nu au gonit păsările și turiștii
Delta transformată în pășune redevine o lume a apelor: „Nici nu o să mai recunoaștem zona”
O nouă „deltă” va apărea pe harta României

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.