Lunca Dunării. Foto: M. Gunther via romania.panda.org

România va avea o nouă zonă umedă care se va întinde pe 700 de hectare și care va putea fi vizitată de anul viitor. Organizația de mediu World Wide Fund For Nature intenționează să inunde lunca Dunării în judeţul Mehedinţi, pentru a proteja speciile de peşti şi de păsări din zonă, relatează digi24.ro.

La Gârla Mare, în judeţul Mehedinţi, lunca naturală a Dunării a dispărut în anii ’80. Lucrările de îndiguire făcute pentru construirea unei ferme piscicole au schimbat arealul natural al zonei, însă localnicii încă îşi aduc aminte de bogăţia bălţilor care existau cândva pe malul Dunării.

Cu un milion de euro, bani obținuți din sponsorizări, WWF va reface un areal de aproape 700 de hectare, pe care Dunărea îl inunda în trecut.

„Ne dorim să creăm o breşă de la Dunăre şi să intre apa pe aici, pe la Gârla Mare, şi să iasă pe undeva pe la sud-est”, a explicat Cristian Tetelea, managerul proiectului, pentru postul de televiziune.

„Oamenii vor avea aici locuri de pescuit, populația de pești din Dunare o să aibă din nou acces la zonele de reproducere”, a mai spus el.

Dispariţia bălţilor a afectat populaţia de sturioni din Dunăre.

„Sturionii sunt o specie emblemă pentru sănătatea ecosistemelor Dunării. În trecut existau șase specii, în prezent sunt doar patru, iar dacă nu vom lua măsuri vor rămâne doar trei”, a avertizat George Caraș, membru al organizației World Wide Fund For Nature.

Proiectul demarat de organizaţia internaţională încearcă să rezolve această problemă, mai notează digi24.ro.

Proiectul se întinde pe şapte ani şi vizează refacerea a şapte astfel de zone inundabile din România, Bulgaria şi Serbia. În judeţul Mehedinţi, lucrările vor începe anul viitor, în primăvară, şi se vor încheia la finalul anului 2016.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate pentru inginerii români
Cele mai bune oferte la produse de grădinărit
Locuri de muncă în Marea Britanie. Se caută oameni pentru bucătărie, șoferi sau asistente

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.