O rachetă a căzut în Polonia, teritoriu NATO. 2 oameni au murit, Guvernul a convocat Comitetul de securitate

rachete polonia
Foto: wiadomosci.radiozet.pl

Actualizare 16 noiembrie, ora 9:35. Agenția de presă americană Associated Press (AP) scrie, citând oficiali americani, că informațiile preliminare sugerează că racheta care a lovit Polonia și a ucis doi oameni a fost trasă de forțele Ucrainei către o rachetă rusească. Ministerul de Externe polonez a spus inițial despre rachetă că este „de fabricație rusească”. Jurnaliștii de la The Guardian spun că aceasta ar putea și o rachetă sol-aer S-300, care aparține Ucrainei.

Știrea inițială:

O rachetă a căzut marți în satul Przewodów, din Polonia, într-o regiune aflată la granița cu Ucraina. Două persoane au murit, anunță Radio ZET.

Racheta a căzut peste o fermă și au lovit un uscător de cereale. Două persoane au murit. La fața locului se află poliția, parchetul și armata.

Departamentul de pompieri a confirmat mai devreme că au avut loc explozii în Przewodów.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat întrunirea de urgență a Comitetului național pentru securitate și apărare, a anunțat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Guvernului, relatează Reuters.

Din Comitet fac parte miniștrii Apărării, Afacerilor Interne, Justiției și Afacerilor Externe, precum și șefii serviciilor de informații.

Un oficial din serviciile de informații din SUA a declarat că cei doi oameni au fost uciși de racheta rusească, relatează „The Guardian”.

Marți, Rusia a lansat un amplu atac cu rachete asupra mai multor regiuni din Ucraina, inclusiv asupra orașului Lvov, aflat în vestul țării, aproape de granița cu Polonia.

Ministerul de Externe din Estonia a transmis un mesaj de îngrijorare și solidaritate cu Polonia.

„Veștile recente din Polonia sunt extrem de îngrijorătoare. Ne consultăm îndeaproape cu Polonia și cu aliații noștri. Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem solidari cu aliatul nostru Polonia”, se arată în mesajul publicat pe Twitter.

Ministrul Apărării din Letonia a transmis și el un mesaj pe Twitter: „Condoleanțele mele pentru frații noștri de arme polonezi. Regimul criminal din Rusia a tras rachete care țintesc nu doar civilii ucraineni, ci care au aterizat pe teritoriul NATO, în Polonia. Letonia este alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.