Doi frați au găsit o comoară sub o biserică și au ținut-o timp de 60 de ani într-o cutie

FOTO: papazachariasa/Pixabay.com
FOTO: papazachariasa/Pixabay.com

Doi frați din Norvegia au plecat, în urmă cu 60 de ani, la vânătoare de comori. Au reușit să găsească mai multe monede vechi sub o biserică. Le-au pus într-o cutie și le-au păstrat până acum, fără să știe cât de importante sunt.

După ce arheologii au început să facă săpături în zonă, Jan Gunnar Fugelsnes, și-a adus aminte de descoperirea pe care a făcut-o alături de fratele său în 1964 și le-a prezentat-o cercetătorilor.

S-a dovedit că cele 14 monede de argint erau extrem de rare și aveau 600 de ani. Majoritatea monedelor datau din perioada 1300 – 1350. Una era din perioada 1450 – 1481, au spus oficialii. Mai multe monede erau marcate cu coroane.

Doar câteva dintre aceste tipuri de monede mai fuseseră găsite până acum în acea zonă din centrul Norvegiei. S-a descoperit că monedele fuseseră găsite într-un monument funerar, unde se mai aflau ace, o piatră de chihlimbar și un șirag folosit pentru rugăciuni, ca parte a accesoriilor din îmbrăcămintea decedatului.

Fugelsnes, acum în vârstă de 67 de ani, le-a dat arheologilor monedele rare, a scris publicația norvegiană NRK, iar artefactele vor fi supuse unui analize suplimentare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.