De ce șoferul drogat care a ucis 2 tineri în 2 Mai nu mai poate scăpa de închisoare cu executare

vlad pascu
Sursa: Facebook

Vlad Pascu, șoferul drogat în vârstă de 19 ani care a ucis doi tineri în localitatea 2 Mai, consumase 6 tipuri de substanțe interzise, a rezultat din expertiza toxicologică realizată de Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din București.

Este vorba despre cocaină, amfetamină/ecstasy, metamfetamină, bromazepam și alte două substanțe excitante, relatează adevărul.ro.

După primirea expertizei toxicologice, care a fost depusă la dosar, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Vlad Pascu. Astfel, tânărul a fost acuzat și de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

El fusese deja pus sub acuzare pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.

Odată cu noua acuzație (de conducere sub influența drogurilor), dacă va fi găsit vinovat, Vlad Pascu nu poate scăpa de închisoare cu executare deoarece Legea Anastasia, care a intrat în vigoare în acest an, prevede că șoferii care se urcă la volan beți sau drogați și fac un accident mortal pot fi condamnați doar la închisoare cu executare.

Legea Anastasia (Lege pentru completarea art. 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal) are un articol unic:

„(3) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336.”

Concret, legea prevede că dacă un șofer care a consumat droguri, alcool (având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge) sau care nu are permis a făcut un accident mortal, el nu poate fi condamnat la închisoare cu suspendare, ci doar la închisoare cu executare.

Noua lege a fost botează „Legea Anastasia”, în memoria fetiţei de 4 ani ucisă la 1 iunie 2022 în faţa casei de o șoferiță care nu avea permis de conducere.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.