Cine sunt românii care își vor putea amâna plata ratelor timp de 9 luni

nicolae ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni noi măsuri sociale. Sursa: Gov.ro

Doar românii care au avut o creștere a cheltuielilor per familie cu 25% față de anul trecut și care au probleme să-și achite ratele la bănci vor putea amâna plata acestora, a declarat miercuri, 25 mai, ministrul de Finanțe Adrian Câciu.

Acest procent este valabil și pentru companiile care au probleme să-și plătească ratele.

Precizarea sa vine în contextul în care luni, 23 mai, Guvernul a aprobat un nou pachet de măsuri sociale printre care se numără și posibilitatea amânării ratelor la bancă până la 9 luni.

„Evident, nu este o măsură pentru toată lumea. Este o măsură pentru cei care au dificultăți în plata ratelor. Este o măsură care implică o analiză pe care fiecare dintre companii și-o va face, fiecare dintre cetățeni. Și-acuma vom avea ca și criteriu creșterea cheltuielilor per familie sau creșterea costurilor per companie cu 25% față de perioada anului trecut. Acesta va fi criteriul pe care l-am agreat împreună în discuțiile cu sistemul bancar”, a spus Câciu.

Ministrul de Finanțe a mai spus că nu este vorba despre o scutire, ci despre o amânare.

Noul pachet de măsuri sociale a fost anunțat luni de premierul Nicolae Ciucă.

„Coaliția de guvernare a decis, astăzi, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice Sprijin pentru România, în valoare de 1,1 miliarde euro.

1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.

3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.
Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie a.c.”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.