Cinci medalii pentru elevii români la Olimpiada Internațională de Fizică, la Tel Aviv

Toți olimpicii români medaliați la Tel Aviv studiază la același liceu. Foto: edu.ro

Lotul României a cucerit patru medalii de argint și una de bronz la Olimpiada Internaţională de Fizică (IPhO), ediţia a 50-a, care a avut loc la Tel Aviv (Israel) în perioada 7 – 15 iulie.

Potrivit Ministerului Educației Naționale, Ariana Dalia Vlad, Iosif Theodor, Ionel Emilian Chiosa şi Ştefan Dolteanu au cucerit medalii de argint, iar medalia de bronz a fost câştigată de Sabina Drăgoi. Toți sunt elevi ai Liceului Internațional de Informatică din București.

Cu toate că delegația României n-a reușit să câștige nicio medalie de aur la această ediție a Olimpiadei Internaționale, elevul Ionel Emilian Chiosa s-a întors acasă de la Tel Aviv cu premiul special Best Creative Solution.

Delegaţia României a fost coordonată şi însoţită de profesorii Delia Davidescu (Liceul Internaţional de Informatică din Capitală), Adrian Dafinei şi Virgil Băran (Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti).

România a dat de două ori în istorie, în 1983 și 1987, cei mai buni tineri fizicieni ai competiției, pe Sorin Spânoche și Cătălin Munteanu.

În ultimii ani, competiția este dominată de asiatici, chinezii, japonezii, coreenii și taiwanezii împărțindu-și cele mai multe medalii în ultimele două decenii.

Următoarea ediție a Olimpiadei Internaționale de Fizică va avea loc anul viitor, la Vilnius, în Lituania.