Ce spune Marian Godină despre tragedia din 2 Mai. Cât de mult a greșit poliția

Marian Godină
Marian Godină. Foto: Facebook

Polițistul Marian Godină a explicat că tânărul de 19 ani care a produs accidentul mortal din 2 Mai putea fi reținut de polițiști și dus la spital pentru recoltarea de probe biologice, chiar dacă secția de poliție din 2 Mai – Vama Veche nu avea aparat drugtest.

În dimineața zilei de 19 august, la ora 5:25, Vlad Pascu a intrat într-un grup de 8 pietoni în localitatea 2 Mai, omorând 2 dintre aceștia. Anterior, între orele 2:40 și 4:30, el fusese reținut la secția de poliție din 2 Mai – Vama Veche și testat cu etilotestul, care a indicat un rezultat negativ.

Polițiștii i-au găsit în mașină și o țigară joint și 4 pastile bromazepam. Au fost anunțați cei de la Crimă Organizată și a fost declanșată o anchetă pentru posesie de droguri. Însă tânărul nu a fost testat și cu un aparat drugtest și a fost lăsat să plece.

„Sunt sigur că nu s-a găsit acolo un aparat drug test, de aceea și cred că trebuie demiși șefii polițistului de la mic la mare, până la șeful Poliției Române. Pentru că e de neconceput ca în plin sezon estival, într-o stațiune care nu e renumită pentru consum de suc de soc, poliția să nu aibă câteva aparate drug test.

În altă ordinde de idei, pentru că tot văd că unii (în special polițiști) găsesc lipsa acelui aparat drept scuză, las aici articolul 22 indice 1 din OUG 195/02 în care e prevăzut că șoferul putea fi dus la spital în vederea recoltării de sânge și putea fi lăsat fără permis până a doua zi la ora 8, doar în urma examinării medicale. (făcute desigur de medic, nu de polițist)

Art. 22 (1) Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliţia rutieră şi în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenţei în organism a unor substanţe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanţe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanţe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulaţie.

(2) Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore”, a explicat Marian Godină pe pagina sa de Facebook.

O altă problemă a fost descoperită de presă. Potrivit Digi 24, mașina condusă de tânăr, un model Mercedes de colecție, avea asigurarea obligatorie RCA expirată de aproape 2 luni, adică din 24 iunie 2023.

Astfel, tânărul ar fi trebuit să fie amendat, iar talonul și plăcuțele de înmatriculare ar fi trebuit reținute de Poliție până la intrarea în legalitate.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.