Ce salariu are un profesor în Germania

FOTO: steveriot1/Pixabay.com
FOTO: steveriot1/Pixabay.com

Meseria de profesor este foarte bine văzută în Germania și remunerată pe măsură. Potrivit unei analize făcute de francetvinfo.fr, spre finalul carierei, un profesor poate ajunge în Germania la un salariu de aproximativ 5.500 de euro brut pe lună.

Însă, trebuie precizat că salariile pot diferi de un land la altul. Administrațiile landurilor stabilesc, independent, conținutul programelor de învățământ, examenele, precum și salarizarea.

Profesorii se adresează direct școlilor în care și-ar dori să lucreze, iar conducerea instituției de învățământ organizează interviurile și selectează candidații potriviți.

Un profesor debutant în învățământul primar câștigă între 3.500 și 4.000 de euro brut pe lună. În școlile secundare și în licee, salariile variază între 4.000 și 4.600 de euro brut pe lună. Cele mai mari salarii sunt plătite profesorilor de liceu din Baden-Württemberg, cu 5.665 de euro brut pe lună.

Preşedintele Federaţiei sindicatelor din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că profesorii debutanţi din România ar trebui să aibă salarii echivalente salariului mediu pe economie, în timp ce salariul net unui profesor aflat la final de carieră ar trebui să ajungă la aproape 7000 de lei lunar.

Întrebat, într-o emisiune la B1 Tv, care sunt salariile angajaţilor din educaţie, Marius Nistor a dat exemple concrete: cel mult 2.000 de lei pentru personalul nedidactic (îngrijitoare, bucătărese, infirmiere, fochişti), 2.580 de lei salariul unui profesor debutant, la care se adaugă alocaţia de hrană, ajungându-se la aproximativ 2.700 lei, aproape 3.800 de lei pentru un profesor cu gradul didactic I şi vechime de 25 de ani şi 4.200 – 4.500 de lei net pentru un cadru didactic aflat la final de carieră.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.