Ce este „Fluturele spațial”, obiectul cosmic superb surprins în cea mai detaliată imagine de până acum

nebuloasa fluturele spațial
Foto: Observatorul Spațial European

Noua imagine a nebuloasei NGC 2899, realizată de Very Large Telescope al Observatorului Spațial European, este cea mai detaliată imagine de până acum a fascinantei nebuloase care are formă de fluture, relatează CNN.

„Fluturele spațial” este o nebuloasă planetară, adică un uriaș „nor” de gaz format în jurul unei stele bătrâne care încă nu a explodat. Haloul de gaz ce înconjoară steaua se află în expansiune, iar la un anumit moment se va dezintegra complet. Gazul este emis de steaua din mijlocul nebuloasei, steaua fiind o uriașă roșie aflată în „stagiul final al vieții sale”.

Recent, telescopul din Chile al Observatorului Spațial European a surprins o imagine extrem de detaliată a acestui obiect cosmic.

Nebuloasa NGC 2899 se află undeva între 3.000 și 6.500 de ani lumină distanță de Pământ, în constelația Vela, care este vizibilă din emisfera sudică.

Radiația ultravioletă luminează gazul din jurul stelei și îl face să strălucească, au explicat specialiștii de la Observatorul Spațial European. Însă fenomenul se va produce numai timp de câteva mii de ani – foarte puțin la scara Universului. Ulterior, gazul se va disipa.

Potrivit Observatorului Spațial European, telescopul aflat în munți în Chile care a surprins această imagine (Very Large Telescope) este cel mai avansat instrument optic din lume. Telescopul poate vedea de 4 miliarde de ori mai bine decât ochiul uman.

Nebuloasa NGC 2899 a fost descoperită în anul 1835 de matematicianul și astronomul englez John Herschel.

Deși astfel de nebuloase sunt numite „nebuloase planetare”, numele acesta poate induce în eroare deoarece aceste obiecte cosmice nu au legătură cu planetele. Numele își are originea în forma rotundă, ca de planetă, pe care o aveau aceste nebuloase atunci când erau privite prin telescoapele din trecut, de acum câteva secole. Este posibil ca prima folosire a termenului de „nebuloasă planetară” să dateze din anii 1780, când astronomul englez William Herschel le-a descris ca fiind asemănătoare planetelor.