Cât costă grâul care intră într-o pâine și cât adaugă brutarii la preț

FOTO: Couleur/Pixabay.com
FOTO: Couleur/Pixabay.com

Fermierul Alexander Degianski, producător agricol din comuna Giulvăz, județul Timiș, e de părere că scumpirea pâinii nu este justificată și a făcut un calcul pentru a arăta cât s-a cheltuit la producerea unei pâini simple de 550 de grame, pe care acesta a plătit 5,5 lei.

„Nu mănânc aproape deloc pâine dar astăzi am cumpărat o pâine și am plătit 5,5 lei. Am pus-o pe cântar și avea 550 grame. În fiecare an câte un morar, brutar iese la televizor și justifică orice creștere de preț a pâinii prin creșterea prețului grâului.

Totuși, ce se obține dintr-un kilogram de grâu:

  • 750-800 grame de făină
  • 180 grame de tărâțe

Din 750 grame de făină se obține 1 kg de pâine, deci 1 kg de grâu produce 1 kg de pâine.

Prețul grâului a fost si este cuprins intre 1,4-1,5 lei/kg de aproape 6 luni.

Facând un calcul simplu pentru a produce 550 grame de pâine ai nevoie de 550 grame de grâu al cărui cost este de 75-80 bani, deci din totalul de 5,5 lei cât costă acea pâine, grâul reprezintă 14-15%.

Diferența de 85% sunt costuri non-agricole plătite de consumatori!”, a explicat agricultorul Alexander Degiasnki.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.