Casa care se rotește după Soare produce de 5 ori mai multă energie decât consumă

casa rotește soare
Foto: Casa Em Movimento Facebook

Arhitectul portughez Manuel Vieira Lopes a creat o casă care nu doar produce energie cu ajutorul panourilor fotovoltaice, ci chiar maximizează producția de energie electrică datorită faptului că se rotește după Soare.

Casa se află în Matosinhos, un mic oraș din nordul Portugaliei.

„Când am început să desenez această casă scopul era ca ea să fie locuința familiei mele. O casă cu această dimensiune și cu acest număr de panouri fotovoltaice produce 25.000 kWh pe an, adică de 5 ori mai multă electricitate decât consumă. Deoarece casa urmărește Soarele, ea produce cu 45% mai multă energie decât dacă ar fi fost statică”, a povestit Manuel Vieira Lopes pentru BBC.

Casa combină două mișcări, a mai explicat el: „Rotația acoperișului din panouri fotovoltaice și rotația casei în sine. Acoperișul din panouri fotovoltaice se adaptează în funcție de sezon. El poate crea umbre la ferestre, precum o mantie, sau le poate expune, permițând Soarelui să încălzească interiorul. Combinația mișcărilor creează un efect de floarea-soarelui”.

Casa are 100 de metri pătrați și poate fi controlată cu ajutorul unei aplicații de pe telefon – atât din interior, cât și din exterior.

„Vin acasă, îmi încarc mașina electrică cu surplusul de energie pe care îl produce locuința – energie curată. Deschid ușa și obloanele, aprind luminile și organizez interiorul în funcție de nevoile mele din acel moment”, arată arhitectul.

Interiorul locuinței se rotește și el și se poate modifica. Casa nu are împărțiri propriu-zise. În interior este un fel de insulă – un element fix de 2,6 pe 2,6 metri și fiecare din laturile acestui cub funcționează pe post de bucătărie, de pat sau de baie. Patul, de exemplu, este în interiorul cubului și se desface din peretele acestuia.

„Insula creează o dinamică spațială în casă, adaptabilă nevoilor proprietarului și rutinei sale zilnice. De exemplu, dimineața bucătăria poate avea o suprafață mai redusă cu 15 metri pătrați, în timp ce la sfârșitul zilei bucătăria se poate roti și se poate combina cu sufrageria, mărind spațiul până la 40 de metri pătrați”, a mai arătat creatorul casei.

Locuința este portabilă și poate fi mutată fără să lase urme. Dacă o familie decide să se mute, atunci nu trebuie să renunțe la locuință: își poate lua casa cu ea.

Casele rotitoare vor fi scoase la vânzare în curând. Prețul de pornire al unei astfel de locuințe este de 250.000 de euro.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.