Căprioară albă, fotografiată în România. O apariție extrem de rară: „Satisfacția acestor întâlniri e inegalabilă”

căprioară albă
Foto: Jandarmeria Brașov / Facebook

O căprioară albă, apariție extrem de rară, a fost observată de jandarmii montani în apropiere de Bran, județul Brașov.

Imaginile cu specimenul alb, cel mai probabil albinos, au fost publicate pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Brașov.

„Colegii noștri de la Postul Montan Bran-Moieciu, aflați pe traseul din zona Valea Porții din Bran, au avut parte de o întâlnire surprinzătoare cu un exemplar de căprioară albă. Culoarea foarte rar întâlnită a blănii se datorează cel mai probabil albinismului, o tulburare genetică ce se manifestă prin producerea în cantități foarte mici sau deloc a melaninei, pigmentul care colorează pielea, ochii și părul.

căprioară albă
Foto: Jandarmeria Brașov / Facebook

Satisfacția acestor întâlniri de care au parte jandarmii montani este inegalabilă, de aceea vă îndemnăm încă o dată să aveți grijă de natură și de mediul înconjurător, pentru a avea cu toții parte de astfel de întâlniri remarcabile!”, a transmis instituția.

căprioară albă
Foto: Jandarmeria Brașov / Facebook

În urmă cu aproape 5 ani, în iulie 2019, o altă căprioară albă a fost fotografiată în România, de această dată pe un câmp din satul Sâmboleni, comuna Cămărașu, județul Cluj.

„Bambi albinos din Sâmboleni”, a scris pe Facebook la acea dată Alexandre Lacaille, cetățeanul francez stabilit în România care a văzut căprioara în lanul său de grâu.

căprioară albinoasă cluj
Foto: Alexandre Lacaille / Facebook

Animalelor albinoase le lipsește complet sau parțial pigmentația. Albinismul apare atunci când un individ moștenește una sau mai multe gene mutante de la ambii părinți, gene care afectează producția de melanină, principalul pigment ce determină culoarea pielii, a blănii și a ochilor, notează „National Geographic”.

De multe ori, aceste animale au o vedere slabă și, cu excepția perioadelor de iarnă, se camuflează greu în natură, ceea ce le face vulnerabile în fața prădătorilor care le pot observa ușor.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.