Bulgarii intră în Schengen. Românii mai așteaptă

Bulgaria atrage tot mai mulți afaceriști români. Foto: Pixabay

Bulgarii vor intra în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2019, a dezvăluit Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European pentru preşedinţia Comisiei Europene. În prima fază, doar frontierele aeriene ale bulgarilor vor fi incluse în spațiul Schengen.

Despre aderarea României, politicianul german n-a suflat nicio vorbă.

Manfred Weber i-ar fi promis lui Țvetan Țvetanov, liderul partidului GERB, care este la putere la Sofia, că Bulgaria va fi primită în spațiul Schenghen de la începutul anului viitor.

Spre deosebire de România, Bulgaria a primit un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene, țara noastră fiind aspru criticată pentru modificările legilor justiției.

Oficialii de la Bruxelles atrag atenția că România a făcut regrese în ceea ce privește lupta anti-corupție.

Atât Weber, cât și premierul Olandei, Mark Rutte, au declarat că aderarea la spațiul Schengen depinde de îndeplinirea unor condiții definite de MCV. Politicienii de la București spun că raportul MCV și intrarea în spațiul Schengen nu ar trebui să fie corelate.

”Salut faptul că România și Bulgaria au această aspirație de a adera întru totul la acquis-ul Schengen și într-adevăr au făcut eforturi mari… Dar o înțelegere e o înțelegere și nu putem accepta țări în Schengen dacă nu îndeplinesc toate criteriile de aderare”, a declarat Rutte.

Olanda se opune de mai mulți ani aderăriii României la Schengen.

Weber şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea Bulgariei la Schengen, într-un interviu pentru ziarul 24 Chasa, la Helsinki, la câteva minute după ce a câştigat nominalizarea pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, la Congresul PPE din data de 8 noiembrie, în capitala Finlandei.