Au fost emise două coduri galbene de vânt puternic și polei. Lista zonelor unde va ploua

iarnă gheață frig
Foto: Suju / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri galbene: unul de vânt puternic, iar celălalt de polei.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 07 februarie, ora 16:00 – 08 februarie, ora 12:00

Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului în Banat și în zona Carpaților Meridionali

În intervalul menționat, în Carpații Meridionali vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 70…90 km/h, iar la peste 1.800 de metri altitudine rafalele vor depăși 100…120 km/h, spulberând zăpada.

În Banat, rafale vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70 km/h.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 07 februarie, ora 12:00 – 08 februarie, ora 20:00

Fenomene vizate și zone afectate: polei în Moldova

În Moldova, temporar, vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie și burniță, iar pe arii extinse se va semnala polei, la început în sudul regiunii, apoi mai ales în nord și centru.

Totodată ANM a emis și o informare meteorologică valabilă în intevalul 7-9 februarie.

cod galben
Sursa: ANM

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 07 februarie, ora 10:00 – 09 februarie, ora 12:00

Fenomene vizate: ploi moderate cantitativ, intensificări ale vântului;

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie, pe arii mai extinse în cursul zilei de luni (8 februarie), când îndeosebi în vest, nord-vest, precum și în zona de munte, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp. La munte, la altitudini mai mici de 1.800 de metri, ploile vor determina topirea parțială a stratului de zăpadă.

Vântul va prezenta intensificări în zona de munte, cu viteze mai mari în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 80 km/h, iar local și temporar și în celelalte regiuni, în general cu viteze de 40…60 km/h. Pe crestele montane și, trecător, în nordul Moldovei, zăpada va fi spulberată.

În prima jumătate a săptămânii viitoare vor mai fi intervalele cu ploi însemnate cantitativ, în special în nord-vest, precum și cu intensificări ale vântului.

Foto: Suju / pixabay.com

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.