Amendă uriașă pentru o femeie din București care nu și-a sterilizat câinii

animale nesterilizate
Sursa: Primăria Municipiului București

Deținătoarea a două femele de rasă comună, care locuiește la curte în sectorul 6 al Capitalei, a fost sancționată contravențional de polițiștii locali ai Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București cu amendă de 10.000 de lei pentru că nu și-a sterilizat și microcipat animalele de companie, așa cum prevede legea, anunță Primăria Municipiului București într-un comunicat de presă.

La stabilirea cuantumului acestei sancțiuni polițiștii locali au ținut cont de faptul că nesterilizarea animalelor a produs deja efecte, iar nemicrociparea acestora putea favoriza abandonul cățeilor pe domeniul public. Întrucât puii de câine nu pot fi separați de mama lor până la vârsta de opt săptămâni, cazul va rămâne în atenția polițiștilor locali.

Potrivit OUG 155/2001, proprietarii sau deținătorii de câini au obligația sterilizării și identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Nerespectarea acestor obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Conform ultimelor modificări ale Legii 205/2004 privind protecția animalelor, abandonul animalelor pe domeniul public se sancționează cu amendă de la 3.000 la 12.000 de lei.

De la începutul anului, în urma acțiunilor desfășurate, polițiștii locali ai D.G.P.L.C.M.B. au identificat 42 de proprietari de câini care nu și-au sterilizat și microcipat animalele de companie. Sancțiunile aplicate – avertismente scrise și amenzi contravenționale – sunt în valoare de 30.000 de lei.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.