Adio, Ciorbea! Renate Weber este noul Avocat al Poporului

renate weber
Renate Weber. Foto: Youtube

Plenul reunit al Parlamentului a votat numirea fostului europarlamentar ALDE, Renate Weber, în funcția de Avocat al Poporului.

După încetarea mandatului lui Victor Ciorbea, unul dintre cei mai criticați Avocați ai Poporului din ultimii ani, deputații și senatorii au decis să îl înlocuiască cu Renate Weber, fost europarlamentar ALDE.

Numirea lui Weber a fost aprobată cu 209 de voturi „pentru” în plenul reunit, în condițiile în care votul a fost secret, cu buletine. Ea i-a învins pe Peter Eckstein-Kovacs, susţinut de opoziţie (PNL, USR şi UDMR), şi pe Cătălin Voinea Mic, din partea PMP.

Renate Weber s-a născut la data de 3 august 1955 în orașul Botoșani. A absolvit în anul 1979 Facultatea de Drept a Universității din București.

A fost președintele Centrului de Resurse Juridice, iar în decembrie 2004 a fost numită consilier prezidențial în prima echipă a președintelui Traian Băsescu. A demisionat un an mai târziu, invocând motive de sănătate.

În perioada 1998-2005 și, respectiv, 2006-2007, a ocupat funcția de Președinte a Fundației Soros România, cunoscută sub denumirea de Fundația pentru o Societate Deschisă.

A intrat în PNL în 2007, fiind de trei ori aleasă europarlamentar pe listele partidului. Renate Weber a fost exclusă de liberali în 2015, alături de Norica Nicolai. Ambele au ajuns atunci la ALDE.

Renate Weber va fi Avocat al Poporului pentru următorii cinci ani, iar mandatul său poate fi reînnoit o singură dată.