Prima închisoare din România fără celule. Deținuții își fac case de chirpici

Un proiect care s-a bucurat de succes în sistemul de penitenciare din Norvegia a fost implementat și în România, în Delta Dunării, pe insula Tătaru. Potrivit Știrile Pro TV, peste 50 de condamnați se întrețin singuri, își construiesc case și învață arta meșteșugurilor tradiționale.

Deținuții, cei mai mulți cu pedepse ușoare sau care se află în ultimii ani de închisoare, lucrează ziua în apropiere de Chilia Veche. Fac chirpici, cuptoare de pâine și chiar panouri solare. Când vor fi gata casele, vor locui în ele. Vor construit bărci, coșuri și diverse alte obiecte artizanale pe care le vor vinde pentru a se întreține.

Cei mai mulți sunt fără pregătire profesională, iar toate aceste experiențe îi vor ajuta să se descurce când vor termina de executat perioada de detenție.

Proiectul este finanțat de Ambasada Norvegiei, cu peste 580.000 de euro, iar statul român contribuie cu 15%.

„Au senzația de egalitate din Norvegia între deținuți și staff care iau masa împreună și fac diferite activități împreună. Programul pregătește deținuții ca să se întoarcă în societate, nu în penitenciar”, a declarat Excelența Sa Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei la București, pentru Știrile Pro TV.

Acest gen de program se bucură de un foarte mare succes în Norvegia. Potrivit statisticilor, dintre deținuții implicați în astfel de proiecte, foarte puțini mai încalcă legea după ce își termină perioada de detenție.

Programul din România este implementat cu ajutorul campionului Ivan Patzaichin și se inspiră după un proiect aplicat pe insula norvegiană Bastoy. Deținuții trăiesc într-un sat pe care l-au construit singuri. Lucrează pământul, cresc animale, își organizează singuri programul și sunt doar supravegheați de câțiva paznici.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.