Povestea eroului Max, câinele care a intrat în istoria Armatei Române

FOTO: Max cainele erou/Facebook
FOTO: Max cainele erou/Facebook

Max a fost primul patruped care a participat la o paradă de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. Are un CV impresionant!

Este primul câine de luptă al Armatei Române care a contribuit la misiunile militare din Afganistan. A fost antrenat special pentru a descoperi minele și dispozitivele explozibile artizanale care ar fi putut ucide militarii români. A fost singurul câine care s-a adaptat la temperaturile deșertului. Și nu i-a fost ușor deloc, spun militarii pe care i-a însoțit în misiuni.

Însă anul trecut, în jurul Zilei Naționale, povestea lui Max capătă accente triste. Veterinarii l-au diagnosticat ca fiind infestat cu dirofilarii, popular cunoscut drept „viermi la inimă”.

Pentru că nu mai era sănătos, deci „nu mai era apt pentru serviciu și nici valorificabil”, trebuia „casat”, dat la hingheri și eutanasiat. Potrivit legii, Max era încadrat la categoria „vehicule”, deci Statul îl considera o „rablă”.

Alinarea lui Max a venit de la Sorina Hanea, un militant în protecția animalelor, care a cerut Armatei să i-l încredințeze pentru a încerca să-l salveze.

Pentru că nu permite, nu a fost adoptat, doar „retras”. În țări precum Marea Britanie, Germania sau Statele Unite câinii militari sunt decorați în urma misiunilor din zonele de război, iar dacă se îmbolnăvesc sunt tratați de stat.

O țară întreagă s-a revoltat după ce povestea lui Max a ajuns în toată presa. Ministerul Apărării a decis să ceară modificarea legii, iar noua reglementare separă animalele din Armată de tehnica militară și spune că nu pot fi casate.

Din păcate, în urmă cu câteva zile, Max, câinele erou, care a salvat vieți și a schimbat o lege, s-a stins „demn, brav şi încrezător în oameni până la sfârşit”, așa cum a anunțat cea care a avut grijă de el în ultima perioadă, Sorina Hanea.

Pe o ploaie torențială, Max a fost condus pe ultimul drum de camarazii săi. Imaginile le puteți pe pagina de Facebook creată pentru el – Eroul nostru Max.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.