De ce acceptă Germania sute de mii de refugiați?

Imigranții nu s-au înghesuit la granițele României nici în primele luni ale anului 2016 (GreatNews)
Imigranții nu s-au înghesuit la granițele României nici în primele luni ale anului 2016 (GreatNews)

În timp ce multe dintre țările europene sunt reticente în a primi valul de refugiați, Germania dorește să se folosească de el în scopuri practice.

Conform estimărilor făcute la Berlin, îmbătrânirea populației și natalitatea redusă vor duce la o scădere abruptă a forței de muncă din Germania cu șase milioane de oameni până în 2030. Nemții vor să anuleze deficitul cu ajutorul refugiaților, se menționează într-o analiză a agenției Reuters, citată de Agerpres.

”Dacă vom reuși să-i instruim repede pe cei care vin la noi și să le găsim locuri de muncă, atunci vom rezolva una dintre cele mai mari probleme pentru viitorul economic al țării noastre: insuficiența forței de muncă”, a precizat vicecancelarul și ministru al economiei, Sigmar Gabriel.

În prezent, imigranții vor avea probleme în a-și găsi un loc de muncă, dar mediul de afaceri pare să fie foarte interesat de potențialul celor aproximativ 800.000 de imigranți așteptați în Germania în acest an.

Nu este ceva nou pentru nemți să folosească imigranți pentru ocuparea locurilor de muncă. În ultimii cinci ani, din cele 1,5 milioane de joburi noi, aproape un milion sunt ocupate de imigranți.

Cu toate că șomajul în Germania este undeva la 6%, există regiuni unde acesta depășește 12%, iar motivul nu este lipsa locurilor de muncă. Problemele sunt legate de calificare.

Nemții au mare nevoie de ingineri, specialiști IT, medici, asistente medicale, instalatori și îngrijitori pentru persoane în vârstă.

Primirea imigranților înseamnă costuri mari pentru statul german. Dacă mulți dintre imigranții sirieni au deja o calificare, aproximativ 20% dintre ei sunt analfabeți, potrivit declarațiilor ministrului german de interne, Thomas de Maiziere.

Până la sfârșitul anului, statul german va plăti ajutoare sociale pentru 460.000 de imigranți, crede ministrul muncii, Andrea Nahles.

Pe lângă toate acestea, angajarea în masă a imigranților va duce la scăderea nivelului salariilor, aceștia primind remunerații mai mici și având mai puține drepturi, avertizează sindicatele germane, care spun că e nevoie de măsuri pentru prevenirea exploatării imigranților pentru forța lor de muncă ieftină.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: