8 moduri prin care îți poți păstra unghiile sănătoase în anotimpul rece

Uită-te cu atenție la unghiile tale. Au un aspect puternic și sănătos? Sau vezi crestături, adâncituri, pete sau forme neobișnuite? Printr-o îngrijire adecvată, poți evita multe afecțiuni nedorite și îți poți menține unghiile puternice și sănătoase.

Câteva schimbări în stilul de viață și în obiceiurile tale te pot ajuta să îți îngrijești unghiile, fără a cheltui prea mult timp și buget. Iată 8 moduri prin care îți poți păstra unghiile sănătoase și în anotimpul rece.

1.   Minimizează contactul cu apa.

Contactul repetat sau prelungit cu apa poate contribui la fragilitatea și despicarea unghiilor. Poartă mănuși de cauciuc, de preferat căptușite cu bumbac, atunci când speli vase sau faci curățenie.

Desigur, nu poți evita complet contactul cu apa, dar e bine să ai în vedere acest aspect și să nu exagerezi.

2.   Practică o igienă bună a unghiilor.

Folosește o foarfecă ascuțită pentru manichiură sau o unghieră bună. Taie-ți unghiile drept, apoi rotunjește-le delicat cu o pila unghii de calitate. Pilește unghiile într-o singură direcție, nu cu o mișcare de tip ferăstrău, pentru a nu le slăbi.

De asemenea, freacă-le ușor cu o perie de unghii moale, pentru a evita infecțiile bacteriene sau fungice. Curățarea agresivă cu unelte ascuțite și lungi poate crește riscul infecțiilor.

3.   Hidratează-ți mâinile și unghiile în mod regulat.

Când aplici crema hidratantă pe mâini, asigură-te că insiști și asupra unghiilor și cuticulelor. Poți face acest lucru de fiecare dată când te speli pe mâini. Poartă mănuși pe timpul iernii pentru a păstra hidratarea la un nivel corespunzător.

Fii pe fază la cele mai mici semne de infecție, acestea incluzând roșeață, durere, umflare și chiar puroi în cuticule și în zona din apropierea lor. Consultă un medic pentru tratarea oricărei infecții.

4.   Acordă atenție dietei tale.

Asigură-te că ai o dietă variată și bogată în nutrienți. O dietă care este deficitară în vitamine și minerale esențiale îți poate afecta întregul organism, inclusiv unghiile.

O dietă echilibrată și potrivită pentru sănătatea unghiilor tale înseamnă că adaugi și destule proteine și calciu. De exemplu, petele albe de pe unghii indică o deficiență de calciu. Dacă observi așa ceva, ia atitudine și ajustează-ți dieta în mod corespunzător.

5.   Bea apă suficientă pe tot parcursul zilei.

Consumul suficient de apă este esențial pentru sănătate în general, iar sănătatea unghiilor nu face o excepție. Fără destulă umiditate în organism, unghiile pot se pot rupe și se pot decoji cu ușurință. Când bei apă suficientă pentru nevoile corpului tău, îți ajuți unghiile să rețină umiditatea și să rămână puternice.

Calculează de câtă apă ai nevoie în fiecare zi și formează-ți obiceiuri sănătoase care să-ți asigure o hidratare adecvată.

6.   Ia în considerare suplimentele cu biotină.

Atâta timp cât ai o dietă sănătoasă și variată, nu ai nevoie de suplimente alimentare pentru a avea unghii puternice. Biotina se găsește în alimente precum sardine, ouă fierte și leguminoase. Totuși, dacă ai unghiile fragile, poți să iei un supliment cu biotină, cunoscută și ca vitamina H sau B7.

Biotina poate ajuta la întărirea părului și a unghiilor. De asemenea, ajută sistemul nervos să funcționeze corect. Discută cu medicul tău înainte de a lua acest supliment, pentru a te asigura că este sigur pentru tine.

7.   Ia o pauză de la vopsitul unghiilor.

Chiar dacă lacul de unghii arată frumos, unghiile tale au nevoie să respire. Utilizarea constantă a lacului, chiar și a lacului netoxic, poate slăbi unghia.

Îndepărtează lacul de unghii cu o substanță fără acetonă la o săptămână de la aplicare, apoi lasă-ți unghiile fără lac timp de o săptămână.

8.   Aplică un strat protector.

Un întăritor de unghii poate ajuta să îți facă unghiile mai puternice, dacă e folosit cu regularitate. Discută cu medicul tău să îți prescrie un tratament cu o astfel de substanță. Întăritoarele pe bază de rețetă sunt mai bune, deoarece conțin substanțe chimice care măresc rezistența unghiei și captează umezeala pentru a preveni fragilitatea pe viitor.

Este foarte ușor să uiți de unghiile tale și să le neglijezi. Ascultă semnele pe care ți le arată și urmează sfaturile de mai sus. Dacă vezi că nu apar rezultatele dorite, mergi la doctor. Acesta îți va recomanda ce e de făcut să remediezi situația și să redai sănătatea unghiilor tale.

Sursa foto: pexels.com