7 trucuri pe WhatsApp. Puțin știute, dar foarte utile

WhatsApp este o aplicație de telefon folosită deja de milioane de români, care permite trimiterea de mesaje și inițierea de apeluri în mod gratuit, cu condiția unei conexiuni la internet.

Cum serviciul a devenit atât de popular în țara noastră, ne-am gândit să vă prezentăm șapte trucuri extrem de utile pe WhatsApp.

1. Vizualizaţi mesajele chiar dacă ecranul este închis şi telefonul – blocat

Pe WhatsApp aveți posibilitatea de a primi nu doar o notificare audio a unui mesaj nou, ci și de a-l şi vizualiza, chiar cu telefonul blocat. Pentru a activa această opţiune, intraţi în WhatsApp, accesaţi Meniu, apoi Settings > Notifications > Popup Notifications > Only when screen „off”. Simplu şi eficient!

2. Adăugaţi un shortcut către contactul favorit direct pe ecranul principal

Opţiunea este disponibilă doar utilizatorilor de Android, dar ni s-a părut foarte utilă! Aşadar: lansaţi WhatsApp, identificaţi contactul (grupul) căruia doriţi să-i creaţi shortcut-ul şi apăsaţi lung pe el (2-3 secunde) până se va deschide un meniu din care selectaţi Add chat shortcut. Dacă aveţi mai multe contacte cu care discutaţi frecvent, le puteţi adăuga şi pe acestea, nu sunteţi limitat la un singur shortcut.

3. Schimbaţi numărul de telefon fără să pierdeţi datele

Dacă v-aţi schimbat numărul de telefon, dar vreţi să vă păstraţi conversaţiile şi datele de pe WhatsApp, introduceţi nouă cartelă SIM, după care:

Android: Lansaţi WhatsApp, intraţi în Meniu (tastaţi pe cele 3 punctulete din colţul din dreapta sus), apoi Settings > Account > Change Number. Aici introduceţi actualul număr de telefon în primul câmp activ (arată, de fapt, ca o linie) şi noul număr de telefon în cel de-al doilea câmp. Verificaţi că ambele numere au fost tastate corect, apoi apăsaţi Done. Şi sunteţi gata!

iPhone: Foarte asemănător cu descrierea de mai sus, pentru Android. Lansaţi WhatsApp, apoi Settings > Account > Change Number, introduceţi actualul / noul număr de telefon şi apăsaţi Done.

4. Dezactivaţi download-ul implicit al fişierelor foto / video

În mod implicit, toate fişierele ataşate în cadrul conversaţiilor WhatsApp sunt descărcate în telefon, scriu cei de la epersonalizat.ro pe blog. Acest lucru poate cauza folosirea unei cantităţi de date importante. Dacă doriţi să limitaţi cantitatea de date descărcată în telefon, puteţi dezactiva această setare standard, astfel:

Android: Deschideţi WhatsApp şi asiguraţi-va că sunteţi în meniul principal, în care sunt afişate toate contactele Dvs. Intraţi în Meniu > Settings > Chat settings (sau Chats and calls) > Media auto-download. În fereastra la care tocmai aţi ajuns, debifați toate opţiunile existente, pentru toate situaţiile prezente (sau alegeţi configuraţia care vi se potriveşte cel mai bine): When using mobile data / When connected on Wi-Fi / When roaming.

iPhone: Similar cu Android, aşadar Meniu > Settings > Chats > Disable the switch for Save Incoming Media

Tot în legătură cu folosirea datelor, dacă vreţi să aflaţi detalii despre modul în care folosiţi WhatsApp, intraţi în Settings > Account > Network Usage şi veţi descoperi nu doar nivelul de date consumat, dar şi alte informaţii interesante, de exemplu câte mesaje aţi trimis sau aţi primit de-a lungul timpului.

5. Opriţi temporar mesajele unui anumit contact / grup (Mute)

Da, puteţi, practic, da „ignore” unui contact sau grup dacă vă simţiţi şicanat/ă de către acesta. Deschideţi aplicaţia, găsiţi contactul de care nu vreţi să mai „auziţi” pentru un timp, accesaţi-i opţiunile şi alegeţi View contact (Android) sau Contact Info (iPhone), apoi activaţi opţiunea Mute. În acel moment, veți vedea un pop-up cu 3 opţiuni din care puteţi selecta perioada în care nu veţi mai primi notificări de la respectivul contact: 8 ore, o săptămână sau 1 an. Nu uitaţi să debifați opţiunea Show notifications! Astel, opţiunea Mute este o alternativă foarte bună la blocarea definitivă a unui contact sau la oprirea totală a notificărilor.

6. Dezactivarea opţiunii de confirmare a citirii mesajului („Read receipts”)

În varianta standard, WhatsApp permite expeditorului să vadă dacă destinatarul mesajului a citit ceea ce i-a fost transmis. Un lucru foarte util pentru cel care trimite mesajul, dar care-l poate pune în situaţii neplăcute pe cel care l-a primit, în cazul în care dintr-un motiv sau altul nu doreşte sau nu poate să răspundă. Aşadar, dacă doriţi că cei ce vă trimit mesaje pe WhatsApp să nu ştie dacă le-aţi citit sau nu, puteţi dezactiva această opţiune („Read receipts”), astfel:

Android / iPhone: Settings > Account > Privacy > debifati opţiunea Read receipts

Trebuie să vă spunem că acest lucru va face că nici Dvs. să nu mai puteţi beneficia de posibilitatea de a şti dacă cei cărora le-aţi trimis mesaje pe WhatsApp le-au citit sau nu.

7. Dezactivarea opţiunii de a dezvălui ultima activitate („Last seen”)

În fine, dacă tot am vorbit despre modalitatea de a ascunde faptul că aţi citit un mesaj, o acţiune similară este şi cea de a ascunde ultima activitate în WhatsApp. O puteţi activa tot prin intermediul Settings > Account > Privacy, apoi Last Seen, iar dintre cele 3 opţiuni disponibile, bifaţi Nobody. Valabil atât pentru Android cât şi pentru iPhone.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dan Arsenie
Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.