Primul anticorp uman transformat în medicament anti-cancer. Ucide selectiv celulele bolnave

Oamenii de știință au creat un medicament împotriva cancerului cu ajutorul sistemului imunitar al persoanelor al căror organism pare să fie capabil să lupte eficient împotriva bolii, relatează publicația „The Independent”.

De mult timp, lumea medicală a încercat să înțeleagă diferența între tipurile de cancer foarte grave, care îi omoară rapid pe bolnavi, și cele care nu sunt fatale. În ultimii ani însă este tot mai acceptată ideea potrivit căreia nu neapărat cancerul este slab, ci sistemul imunitar al unor oameni este foarte eficient în a împiedica răspândirea bolii.

Acum, cercetătorii din Statele Unite ale Americii au identificat un anticorp pe care l-au folosit în fabricarea unui medicament care atacă și ucide celulele canceroase.

„Acesta este primul anticorp obținut în totalitate de la om transformat într-o terapie anti-cancer”, a explicat profesorul Edward Patz, care a coordonat studiul.

„Acest lucru ar putea reprezenta o abordare cu totul nouă în tratarea cancerului, și este foarte interesant deoarece anticorpul omoară selectiv celulele canceroase, așa că nu avem efecte adeverse semnificative pentru a controla tumoarea”, a mai spus el pentru „The Independent”.

„Credem că putem modela răspunsul imunitar, lăsând propriul sistem imunitar să preia controlul pentru a ucide tumoarea sau pentru a o împiedica să mai crească”, a explicat profesorul de la Universitatea Duke din SUA.

O nouă terapie anti-cancer dă rezultate „fără precedent”. 90% dintre pacienți s-au vindecat

Cercetătorii au investigat sistemul imunitar al oamenilor al căror organism s-a dovedit a fi eficient în lupta împotriva cancerului pentru a înțelege dacă acesta este diferit.

Oamenii de știință au identificat un anticorp pe care l-au testat pe celule umane în laborator, precum și pe șoareci. În ambele cazuri, anticorpul a ucis celulele canceroase. Totuși, șoarecii au murit din cauza bolii – profesorul Patz a explicat că acest lucru ar fi putut fi cauzat de faptul că nu au primit o doză suficient de mare.

Cercetarea lor a fost publicată în jurnalul științific „Cell Reports”.

„Am arătat că [medicamentul – n.r.] ucide celulele canceroase – nu neapărat pe toate, dar în mod evident are un efect asupra celulelor canceroase”, a mai spus el.

Cercetătorii se pregătesc acum să încerce să folosească noul medicament în cadrul unor teste clinice realizate pe pacienți bolnavi de cancer.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Noi medicamente au ucis cancerul de sân în 11 zile. Unele femei ar putea să nu mai facă chimioterapie
A fost găsit ”punctul slab” al cancerului. Cum va acționa terapia împotriva bolii
O nouă terapie anti-cancer dă rezultate „fără precedent”. 90% dintre pacienți s-au vindecat

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.