Recunoașterea faciala – ce este și care îi sunt diferitele utilizări

Sursa foto

O adevarata revolutie tehnologica, recunoasterea faciala a aparut in anii 70, schimband pentru totdeauna fata lumii. Este o extensie a tuturor sistemelor de identificare a persoanelor, cu scopul principal de a asigura siguranta oamenilor si a bunurilor.

Dar aplicatiile depasesc acum mult aceasta prioritate: companiile si persoanele fizice o folosesc pentru propriile nevoi. Ne confruntam cu o noua manifestare a inteligentei artificiale. In aceasta etapa, apar intrebarile cruciale privind respectarea libertatilor individuale si fiabilitatea acestui sistem.

Ar avea Big Brother acces privat la locul nostru? Putem avea incredere in aceasta tehnologie? Cum este perceput si legiferat acest sistem de supraveghere de catre state? Iata portretul fetei si al profilului acestei noi tehnologii.

1. Recunoasterea faciala, ce este mai exact?

• Cum functioneaza

Concret, acest dispozitiv necesita:

  • O camera de luat vederi care fotografiaza sau filmeaza fata si efectueaza masuratori biometrice, luand puncte precise ale acesteia utilizand software;
  • Un computer, echipat cu algoritmi puternici, care intelege si interpreteaza punctele care duc la recunoasterea faciala in sine.

Prin urmare, este diferit de sistemul de detectare a fetei care identifica pur si simplu prezenta sau nu a unei figuri in imagine. Este un sistem mult mai avansat care permite:

  • sa identifice un individ, comparandu-l cu altii, deja introdusi intr-o baza de date, pentru a sti cine este;
  • sa autentifice o persoana comparand-o cu „el insusi”, adica verificand daca corespunde cu ceea ce pretinde ca este. Prin urmare, trebuie mai intai inregistrat intr-o baza de date.

• Este folosit pentru?

Da, dar pentru ce? Principiul sau este de a confirma identitatea unei fiinte umane. Obiectivul care trebuie atins depinde de utilizator. Serviciile de politie il folosesc in principal pentru a gasi pe cineva si profesia medicala pentru a face diagnostice avansate: beneficiaza de recunoastere faciala 3D care ia in considerare textura pielii, expresiile si imbatranirea caracteristicilor.

Pentru o companie, scopul urmarit este adesea comercial, in timp ce o persoana il adopta ca mijloc de protectie. Ideea este apoi de a bloca accesul bunurilor si serviciilor (casa, vehicul, cont bancar etc.) la persoanele neinteresate, autorizandu-l doar persoanelor autorizate. De obicei, recunoasterea faciala 2D este suficienta.

2. Diferitele utilizari ale recunoasterii faciale

• Cereri de servicii publice

Serviciile de informatii si securitate folosesc tot mai mult sursa de informatii virtuale aproape instantanee, pe care le foloseste pentru:

  • a urmari persoanele dorite de politie;
  • a gasi persoane disparute;
  • a detecta hotii de identitate;
  • a controla comportamentul suspect.

Utilizata in mod semnificativ si de serviciile vamale, recunoasterea faciala faciliteaza controlul pasagerilor si consolideaza securitatea transportului aerian.

Sistemul de detectia facila poate fi legat inclusiv la o alarma cu senzor de miscare, pentru a identifica rapid un angajat, de exemplu, care intra intr-un anumit spatiu.

• Aplicatii medicale

Cu acest tip de dispozitiv de masurare biometrica, clinicienii pot detecta acum, mai fiabil si mai rapid, anumite boli genetice legate de o malformatie faciala. Acesta este cazul, de exemplu, cu sindromul Digeorge, Cornelia de Lange sau chiar Noonan, care anterior necesitau o calatorie lunga si costisitoare pentru a face un diagnostic formal.

• Aplicatii in cadrul privat si comercial

Deschiderea unei usi folosind recunoasterea faciala nu mai este doar apanajul filmelor futuriste si plata intr-o clipita devine la fel de reala. Smartphone-ul a facut posibila popularizarea acestui sistem, utilizatorii il folosesc pentru a-l debloca, a face cumparaturi, dar si pentru divertisment.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.