Experimentul „Săptămâna de lucru de 4 zile” s-a încheiat. La ce concluzie au ajuns angajatorii

FOTO: StartupStockPhotos/Pixabay.com
FOTO: StartupStockPhotos/Pixabay.com

Zeci de companii au participat la un experiment pe piața muncii. Toți sau măcar o parte din angajații lor au avut un program de lucru de patru zile, iar rezultatul este că majoritatea șefilor și angajaților a decis să continue să lucreze în același mod, potrivit The Washington Post.

La acest test au participat 61 de companii. Dintre acestea, 56 au anunțat că vor continua să implementeze săptămâna de lucru cu trei zile libere pe săptămână. Doar trei companii au transmis că nu vor face nicio schimbare și se vor întoarce la programul clasic de cinci zile lucrătoare pe săptămână.

Sondajul mai arată că 15% dintre angajații care au participat la acest experiment au transmis că o creștere salarială nu i-ar putea convinge să treacă din nou la săptămâna de lucru de 5 zile.

Testul a fost organizat de grupul de cercetare Autonomy și au participat experți și de la Colegiul Boston și Universitatea Cambridge. Experimentul a purtat numele de „4 Day Week Global” și au participat în jur de 3.000 de angajați.

Angajații au lucrat pe același salariu pe care îl aveau pentru 5 zile lucrătoare pe săptămână. La final au transmis că se odihnesc mai bine, au nivel de stres redus și au resimțit beneficii în ceea ce privește viața personală și sănătatea mintală. De asemenea, angajații s-au bucurat și de faptul că au avut mai mult timp să se îngrijească de copii, de nepoți sau de persoanele în vârstă din viața lor.

În perioada testului, timp de șase luni, veniturile companiilor nu au scăzut, ci chiar au crescut, în medie cu 35% în comparație cu perioadă similară a anilor trecuți. De asemenea, numărul demisiilor a scăzut.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.