Donald Trump, pus sub acuzare pentru rolul său în asaltul asupra Capitoliului

Donald Trump. Foto: Pixabay

Camera Reprezentanților, a decis, cu 232 de voturi pentru, acuzarea lui Donald Trump pentru rolul său în atacul de la Capitoliul din Washington, din urmă cu câteva zile, când Congresul american valida victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale.

Președintele Trump, care mai are doar o săptămână rămasă din mandatul său, a fost acuzat de ”incitare la insurecție” în cazul ocupării Capitoliului de către susținătorii săi. Evenimentele din 6 ianuarie s-au soldat cu 5 morți.

Trump devine, astfel, primul președinte american pus de două ori sub acuzare în timpul unui singur mandat. Actul de acuzare va fi transmis Senatului, care va trebui să se pronunțe dacă Donald Trump se face vinovat sau nu pentru incitare la violență.

În Camera Reprezentanților, zece republicani au votat pentru punerea lui Trump sub acuzare, 197 au fost împotriva și 5 s-au abținut.

În Senat, republicanii au o majoritate foarte fragilă. Ședința se va petrece după 20 ianuarie, când Joe Biden va fi instalat în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii.

Liderul actual de la Casa Albă a răspuns cu un mesaj video, în care condamnă asaltul de la Capitoliu.

”Violența în masă e împotriva a tot ce cred și a tot ceea ce reprezintă mișcarea noastră. Niciunul dintre adevăraţii mei susținători nu ar putea fi de acord cu violenţa politică. Niciunul n-ar putea să trateze cu lipsă de respect ordinea publică și mărețul nostru drapel. Niciunul dintre susținătorii mei adevărați n-ar putea amenința vreodată sau n-ar putea să-și hărțuiască vreodată semenii. Dacă faceți oricare dintre aceste lucruri, nu sprijiniți mișcarea noastră, ci o atacați. Vă atacați propria țară. Nu putem tolera asta”, a transmis Donald Trump.

Rămâne de văzut dacă și senatorii americani vor fi de acord că Trump a incitat la insurecție.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.