Curtea Constituțională a tranșat conflictul dintre Dăncilă și Iohannis

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Curtea Constituțională a admis miercuri, parțial, conflictul dintre premier și președinte și îl obligă pe Klaus Iohannis să revoce miniștrii demiși de Viorica Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri.

Potrivit G4Media.ro, decizia a fost luată cu 7 voturi „pentru” și 2 voturi „împotrivă” (Simina Tănăsescu și Livia Stanciu).

Pe de altă parte, judecătorii au decis, în unanimitate, că Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament pentru un vot de încredere, după ruperea coaliției de guvernare de către ALDE, mai precizează G4Media.

Viorica Dăncilă a avut o reacție pe Facebook după decizia Curții Constituționale. Aceasta a spus că este dovada că președintele Iohannis a încălcat Constituția.

„Fie că vorbim de rea-voință sau incompetență, decizia CCR spune astăzi întregii țări că președintele Iohannis a încălcat Constituția!

Răspunsul CCR de astăzi arată foarte clar abuzul președintelui Iohannis în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari și a asigura funcționarea ministerelor Energiei, Mediului și relației cu Parlamentul. Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, șeful statului a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare, generând un blocaj guvernamental și întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere.

Decizia CCR îl obligă totodată pe președinte să semneze decretele de revocare a miniștrilor remaniați și să motiveze respingerea noilor miniștri propuși, motivare pe care nu am primit-o niciodată din partea președintelui Iohannis, așa cum era firesc în cazul unui asemenea gest.

Așteptăm ca președintele să semneze de îndată decretele și să își îndeplinească atribuțiile respectând Constituția pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conștient! Îi cer președintelui Iohannis să nu se mai joace cu legea fundamentală și cu soarta românilor. Este periculos pentru democrație și pentru stabilitatea țării să avem la Cotroceni un candidat lipsit de respect pentru lege și de responsabilitate pentru soarta românilor.

Așa cum am mai spus de nenumărate ori, vom merge în Parlament cu o nouă propunere de guvern pentru care vom cere un vot de încredere. Am arătat că avem o majoritate confirmată și nu ne temem de acest vot. Noi suntem singurii care și-au asumat responsabilitatea continuării guvernării, la care nu vom renunța indiferent de amenințările goale, de atacurile disperate și piedicile opoziției”, a scris Viorica Dăncilă pe Facebook.

Și Klaus Iohannis a reacționat la Cotroceni: „Prima observație – decizia de azi a CCR nu schimbă cu nimic situația politică în care se află guvernul de peste 3 săptămâni. Guvernul nu mai are aceeași compoziție prin plecarea ALDE și premierul e obligat de Constituție să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere. Constat azi cu satisfacție că și CCR a ajuns în mod corect și inevitabil exact la aceeași concluzie pe care o spun de 3 săptămâni: guvernul Dăncilă și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă în fața Parlamentului.

Celelalte chestiuni legate de numiri și revocări ale miniștrilor sunt de fapt blocaje generate de refuzul doamnei premier de a se prezenta în fața Parlamentului pentru a primi un vot de încredere. Deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a deciziei CCR le voi lua după publicarea și analiza motivării deciziei CCR. Dar, dacă doamna premier Dăncilă dorește să se pună capăt acestei crize, soluția e simplă: poftiți de îndată în fața Parlamentului pentru votul de validare”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.