Cum îți poți proteja câinele de rabie

FOTO: LUM3N/Pixabay.com
FOTO: LUM3N/Pixabay.com

Rabia este una dintre cele mai periculoase boli infecțioase virale pentru câini. Primele semne după ce virusul s-a instalat pot începe să apară după aproximativ două săptămâni. Foarte important de spus este faptul că, din păcate, nu există niciun tratament pentru rabie, după ce simptomele au început să apară, iar animalele trebuie eutanasiate. Însă vestea bună este că există vaccin antirabic, cu ajutorul căruia animalele sunt protejate de această infecție. 

Această boală infecțioasă virală afectează creierul și coloana vertebrală și poate apărea la toate mamiferele. Animalele infectate poartă o cantitate mare din această infecție în salivă și o pot transmite, în principal, prin mușcătură. De asemenea, animalul se mai poate infecta și prin zgârieturi sau alte răni. 

Sunt supuși riscului mai ales câinele care ar avea ocazia să intre în interacțiune cu animale sălbatice. Mai des apare rabia la vulpi, lupi, bursuci, râși, pisici sălbatice sau dihori.  

În primă fază, animalul începe să se retragă, nu răspunde la chemare și doarme mult mai mult decât de obicei. Brusc, poate deveni neliniștit, latră fără motiv, scormonește pământul și face tot felul de gesturi anxioase. De asemenea, se poate observa și o stare de sete exagerată. 

După aceste episoade, care pot dura aproximativ două zile, câinele începe să devină extrem de irascibil la orice zgomot și atingere ușoară. Tresare, sare brusc și latră. De asemenea, unii pot mușca agresiv, iar dacă sunt închiși în cuști, de exemplu, le pot mușca până își fracturează molarii, fără să simtă vreo durere. După o perioadă de aproximativ 4 zile începe să paralizeze faringele și apare o salivație abundentă. 

Ultima fază este ce în care începe să paralizeze corzile vocale și apoi migrează această afecțiune și spre alte părți ale corpului. 

Pentru a scăpa de această grijă și pentru a-ți proteja câinele cel mai bine ar fi să-l vaccineze și deci să mergi la un spital veterinar bucuresti