Cele mai comune suferințe ale pielii și cum le poți trata

Pielea este cel mai mare organ al corpului și are roluri multiple. Intervine în termoreglare, izolează și protejează corpul de contactul cu substanțe potențial dăunătoare, are capacitatea de a secreta compuși cu efect antibacterian și intervine în sinteza de vitamina D, ca să amintim doar câteva dintre funcțiile acesteia. Pielea este organul cu cea mai rapidă putere de regenerare, tocmai pentru că este expusă frecvent la suferințe comune pe care este bine să știi cum le poți trata eficient. 

Leziunile pielii 

Tăieturile, înțepăturile, iritațiile sau chiar plăgile provocate de căzături, procedee cosmetice (epilatul și bărbieritul, de exemplu) și alte accidente minore sunt principalele cauze care produc leziuni ale pielii. Toate acestea devin porți de intrare a agenților patogeni din exterior, care pot produce infecții și afectează procesul de vindecare. 

Tratamentul tuturor acestor leziuni trebuie să includă neapărat dezinfectarea, cu apă și săpun sau cu soluții antibacteriene uzuale. Pasul următor este Cicatridina care, prin ingredientele active pe care le conține, are beneficii multiple, contribuind la cicatrizarea rapidă și reducând riscul infecțiilor. În plus, ajută la ameliorarea substanțială a durerii, a edemului și inflamației.

Acneea 

Mult mai frecventă la pubertate, acneea nu-i ocolește nici pe adulți. Mai mult, leziunile de tip acneic, cel mai frecvente la nivelul tenului, pot să apară și pe spate, umeri, piept și pe gât. Tratamentul este mereu unul specific în funcție de tipul, amplitudinea și profunzimea pustulelor acneice, deseori fiind necesar sfatul unui medic dermatolog. 

În cazurile cele mai comune, când puseele acneice sunt ocazionale, asociate cu unele schimbări hormonale ciclice, cu perioada de sarcină sau ca efect secundar al stresului cronic, pot fi utilizate produse de curățare blândă și preparate cu efect antiacneic local. Indiferent de tipul leziunilor, evită să atingi zonele afectate, nu sparge coșurile și menține o igienă strictă a pielii. 

Infecțiile fungice

Specifice perioadelor calde din an, infecțiile fungice ale pielii sunt frecvent localizate la nivelul piciorului, subrațului sau în zona inghinală. Zonele predilecte sunt cele unde două suprafețe ale pielii intră în contact, de exemplu, între degetele de la picioare, în zona genitală și sub sâni. Toate sunt provocate de ciuperci, unele dintre acestea existând în mod natural la suprafața pielii, dar din diverse cauze – frecvent o alterare a pH-ului de la suprafața pielii – proliferează intens. 

Tratamentul poate fi local sau sistemic, în funcție de tipul și gravitatea infecției. Tratamentele locale, sub formă de creme, loțiuni, tincturi, pudră dau de obicei rezultate bune rapid și vindecă infecțiile. Ia în calcul și faptul că tratamentul trebuie urmat riguros pe toată perioada indicată pentru că, în caz contrar, rezistența la tratament a ciupercilor va crește. 

Urticaria

Considerată cea mai frecventă formă de manifestare a unei reacții alergice la nivelul pielii, urticaria este o reacție a sistemului imunitar la diferiți factori externi de mediu și nu numai, care se manifestă prin apariția unor pete de dimensiuni variabile, în unele zone (de regulă, cele mai intens vascularizate) sau aleator pe toată suprafața corpului. Caracteristic erupției cutanate este senzația de prurit, adică mâncărime intensă, extrem de inconfortabilă și dificil de suportat. 

Tratamentul este unul specific și folosește substanțe care blochează efectul histaminei, o substanță biogenă cu rol dilatator asupra vaselor sangvine. Din acest motiv, antihistaminicele reprezinta una dintre soluțiile cele mai utilizate în tratarea rapidă a urticariei. Concomitent este necesară identificarea factorului cu potențial alergen care a provocat urticaria, pentru a limita utilizarea acestuia sau pentru a face un tratament specific pentru desensibilizare. 

Frumusețea pielii depinde esențial de sănătatea ei. În consecință, folosirea produselor de îngrijire și tratament în mod corect, de fiecare dacă când este nevoie și atât timp cât este necesar, este un demers care aduce și menține frumusețea cutanată.

Sursa foto: Shutterstock.com