Câți bani se câștigă dintr-o fermă de struți

Creșterea struților ar putea fi o afacere profitabilă pentru fermierii români. Florian Bala, un fost angajat al unui depozit de lemne din Tinca, Bihor, a povestit pentru Digi24 că păsările nu sunt foarte pretențioase, iar el le vinde în Cehia, de unde ajung în restaurantele de lux.

A început afacerea în 1999, când a cumpărat 50 de pui. „Am făcut achiziţia din Ungaria, mi-am dat seama că sunt animale consangvinizate, adică s-au făcut încrucişări între rude apropiate, atunci a trebuit să caut soluţii pentru a avea animale de calitate şi am adus ouă din Africa de Sud, am adus pui din Israel, Olanda şi Spania”, spune Florian Bala, proprietarul fermei de struţi, pentru Digi24.

Acum crește 23 de familii ce produc ouă pentru incubație și 250 de struți ce vor fi vânduți în Cehia.

În jurul vârstei de un an, un struț poate ajunge la 120 de kilograme. Păsările se hrănesc cu lucernă, cereale, vitamine și minerale.

Întreținerea unui struț costă în jur de 90 de euro, iar afacerea este influențată de Africa de Sud.

„Africa de Sud are o problemă destul de serioasă prin faptul că apare gripa aviară undeva la doi, trei ani şi în momentul în care Africa de Sud este în embargo pentru a livra carne de struţ, preţul creşte, depăşeşte trei euro în viu kilogramul, iar când Africa de Sud este în piaţă scade undeva până la 2,6-2,7”, a mai explicat fermierul, pentru Digi24.

Fermierul reușește să vândă și ouăle. Sunt căutate de meșteri care le încondeiază și apoi le vând cu aproximativ 300 de euro în străinătate.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: