Aplicație constatare amiabilă. De unde o instalezi pe telefon

Aplicație constatare amiabilă FOTO: StockSnap/Pixabay.com
Aplicație constatare amiabilă FOTO: StockSnap/Pixabay.com

Șoferii care au fost implicați într-un accident rutier ușor, fără victime și vătămări corporale au la dispoziție o aplicație constatare amiabilă. Aceasta este online începând cu 15 octombrie și poate fi desărcată pentru telefoanele și tabletele cu Android, de pe Google Play și pe iPhone-uri și iPad-uri de pe AppStore.

Aplicația o găsiți în cele două platforme de aplicații sub numele de „Amiabila”. Această aplicație constatare amiabilă vă ajută să completați ușor datele fără să mai fie nevoie de o hârtie sau să mai mergeți la sediul asiguratorului sau chiar la poliție.

Aplicația a fost dezvoltată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) și nu înlocuiește actualul formular de constatare amiabilă pe suport de hârtie, acesta fiind în continuare distribuit asiguratorilor și intermediarilor, ci vine în completare, este o alternativă digitală de protocolare a accidentelor. Mai exact, se dorește o simplificare a procedurii.

„BAAR a beneficiat în realizarea aplicaţiei de sprijinul constant al organismului de Supraveghere, atât în etapa elaborării şi aprobării de către ASF a prevederilor necesare în legislaţia secundară cât şi prin suportul constant oferit de Autoritate, în transformarea multor activităţi din sfera fizică, în cea digitală”, a declarat Mădălin Roşu, preşedintele BAAR.

Aplicație constatare amiabilă.

Cei care apelează la această aplicație trebuie să știe că în aplicație vor găsi o grafică asemănătoare cu cea de pe hârtie. Interfața este simplă și intuitivă și are un grad ridicat de siguranță a datelor, spune directorul general al BAAR, Sorin Greceanu.

Utilizatorul descarcă aplicația direct pe telefon sau tabletă și apoi își creează un cont de utilizator. Apoi, își completează datele personale solicitate de aplicație, precum permisul conducere, certificat de înmatriculare, cartea de identitate, polița RCA.

Informațiile din aceste documente pot fi preluate automat în formularul „Constatare amiabilă de accident”.

Apoi există o a treia etapă, care se referă la modul de alcătuire a schiței accidentului. Aplicația oferă o bogată infografie, din care utilizatorul poate selecta atât elemente exterioare, precum intersecții, semne de circulație, semafoare și altele, cât și poziția celor două autovehicule în momentul coliziunii.

Alte facilități ale aplicației

Evidențierea avariilor care s-au produs se face ușor, prin simpla poziționare a unei săgeți în zona elementelor deformate ale caroseriei. De asemenea, foarte important de precizat este că e de ajuns o aplicație constatare amiabilă instalată pe telefonul unui dintre cei doi șoferi. Însă, dacă ambii șoferi implicați au aplicația, nu mai trebuie completate datele personale, iar transferul se face automat prin simpla scanare a unui cod QR.

În caz contrar, unul dintre ei va trebui să completeze manual datele celuilalt utilizator. Documentul final, astfel obţinut, se semnează de cei doi conducători auto, după care aplicaţia generează automat constatarea amiabilă.

BAAR spune că în aplicația Amiabila se pot înregistra mai multe mașini cu care circulă utilizatorul, chiar și ocazional.

Un alt avantaj faţă de varianta tipărită constă în posibilitatea transmiterii documentului, imediat după semnarea acestuia către asigurătorii RCA ai persoanelor implicate în accident, aplicaţia Amiabila fiind conectată cu toate companiile care practică această formă de asigurare pe teritoriul României.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.