Eleva Anna dintr-a șaptea. Jurnalul unei fetițe care s-a luat la trântă cu învățământul românesc

anna andronache coresi
Anna Andronache. Foto: Facebook

Anna Andronache, o fetiță în vârstă de 14 ani elevă în clasa a VII-a la Școala nr. 5 Coresi din Târgoviște, una dintre cele mai bune din județul Dâmbovița, a devenit celebră în mediul online datorită postărilor pe care le publică pe pagina sa de Facebook și în care critică profesorii și sistemul educațional din România.

Anna Andronache s-a născut în Irlanda, însă acum locuiește în România alături de părinții săi: tatăl este psiholog, iar mama sa profesoară de limba engleză.

De doi ani și jumătate tânăra învață la Școala Coresi, considerată una „de elită” ,”cea mai bună din județ”.

Mesajele Annei, în care tânăra vorbește despre ipocrizia profesorilor sau despre sistemul de învățământ din România care îi obligă pe copii să gândească și să acționeze într-un anumit fel, fără să le explice de ce, s-au viralizat pe internet, fiind distribuite de mii de oameni.

De-a lungul timpului, Anna Andronache a intrat în conflict cu diverși profesori, care au încercat să îi întoarcă împotriva ei pe părinții colegilor de clasă. A fost inițiată chiar și o petiție în care se cerea ca Anna să fie mutată la altă școală deoarece le oferă celorlalți copii un exemplu negativ.

I s-a spus că nu e bine cum gândește și că este „victima părinților săi”, părinți care nu sunt de acord cu multe dintre practicile profesorilor, ca de exemplu primirea de cadouri sau strângerea de bani pentru fondul clasei.

Anna Andronache este urmărită deja de aproape 5.000 de oameni pe Facebook.

Iată câteva dintre cuvintele sale:

Despre sistemul de învățământ din România:

M-am nascut in Irlanda de unde am venit cand aveam 3 ani. Tata e psiholog (bun) si ciclist (bun) iar mama e profesor de engleza (bun). Educatia primita de mica are la baza niste principii simple si eficiente si anume „ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”, „nimeni nu te poate obliga sa faci ceea ce nu vrei” si ” demnitatea inainte de toate”.

In decursul anilor am analizat zilnic impreuna cu ai mei tot ce mi se intampla la joaca si la scoala si am devenit cumva specialista pentru varsta mea in a-mi analiza viata si in a vedea ceea ce altii nu observa sau nu li se pare important. La scoala doamna directoare m-a chemat de cateva ori la niste discutii private si am vazut ca a verificat daca sunt in stare sa-mi argumentez opinia pe care o aveam in clasa si pe grupul clasei noastre de pe Facebook (datorita postarilor mele acolo cam jumatate dintre parinti au interzis copiilor lor prezenta acolo si, in urma presiunilor facute, grupul s-a desfiintat).

Concluzia la care s-a ajuns in legatura cu mine este ca „sunt victima parintilor mei”. Asta e si un raspuns la intrebarile de genul „Sigur nu scrie altcineva ?” ,”Oare exista in realitate Anna Andronache ?”,”Nu e cumva fictiune ceea ce scrie ?”.

Prietenii nostri stiu toate lucrurile pe care le scriu de cand s-au intamplat.

Lupta noastra cu sistemul scolar e veche de sapte ani. Ar fi cazul sa fiu in stare ca la 14 ani, dupa sapte ani in care mi s-a cerut continuu sa-mi justific modul de gandire, sa povestesc niste intamplari de la scoala dupa ce au fost discutate si analizate in amanunt cu parintii mei si pentru care s-au formulat reclamatii la scoala, inspectorat si minister.

La scoala mi s-a spus mereu ca „nu e bine cum gandesc” si „cu gandirea asta nu o sa ajungi departe”. Da, sunt „victima” parintilor mei si-mi place asa chiar daca unora nu le convine. A spus cineva ca o sa am probleme pentru ceea ce scriu. Mai mult decat sa fiu mutata la alta scoala nu are nimeni ce sa-mi faca, nu ma da nimeni afara din tara.

Stati linistiti ca nu sunt cu nimic mai speciala decat copiii de varsta mea. Mie doar mi s-a dat curajul si sustinerea sa scot gunoiul de sub pres.

Despre profesoara de matematică:

Profesoara mea de matematica are un comportament dominant si cat se poate de ipocrit.

Intr-a V-a avea obiceiul sa mute absolut toti elevii in banci cum avea chef la fiecare ora si nu dadea pauzele doar pentru a arata cine e seful. A avut grija de asemenea sa induca frica de dumneaei si de matematica in randul elevilor. S-au plans niste parinti, s-au revoltat cativa copii dar profesoara zicea ca nu poate tine ora decat asa si „fiecare profesor e suveran la ora lui”.

Eu am refuzat sa ma mut fara o explicatie logica – pe care profesoara nu a putut sa mi-o dea. La rugamintea tatei, doamna director a vorbit cu profesoara despre pauza si despre mutare dar degeaba. A depus o reclamatie dar, din nou, fara rezultat.

Pe langa faptul ca eram singura care nu se muta din banca, am inceput sa ies in pauza cand se suna, lucru care a facut-o pe profesoara sa se planga la directoare ca o „sfidez” si „dau exemplu negativ”. Doamna director i-a zis ca pauza e reglementata prin lege si e obligata sa o dea si nu exista nicio regula care sa ma oblige sa ma mut din banca.

Avand 30 de ani la catedra si neputand admite ca i se opune cineva, obisnuita sa domine elevii, doamna profesoara a organizat un grup de parinti (multi parinti sustin comportamentul abuziv al profesorilor de genul asta) care au semnat o petitie cerand sa fiu mutata la alta scoala pentru ca „dau exemplu negativ colegilor”.

A fost chemat tata la scoala unde acesti parinti i-au spus „sa fie si ea ca ai nostri sau sa plece” si „sa terminati cu idealismele astea ieftine”. (Tata oricum nu era prea placut de parinti pentru ca nu e de acord cu fondul clasei, fondul scolii si cadourile pentru profesori, obiceiuri care considera ca ar trebui sa dispara.) Mi-e rusine sa va scriu in ce fel am fost denigrata de acei parinti in petitie. Eram, ca si acum, un elev bun care lua bursa de merit.

Doamna director a stabilit ca nu exista motive sa fiu mutata la alta scoala si le-a spus parintilor ca nu ar fi trebuit sa dea curs reclamatiei.

Relatiile cu colegii au fost si inca sunt bune, nu au fost afectate de incidentul asta. De atunci, totusi, am o retinere mare in a acorda incredere oricui.

Din clasa a VI-a profesoara a renuntat la mutarile ridicole sub presiunea doamnei director si a reclamatiilor. Se pare ca poate sa-si tina orele si fara sa mute elevii ca pe niste pioni.

Pauzele tot nu le dadea ca era prea mult dintr-o data. A continuat sa sustina ca e lipsa de respect ca ies in pauza iar eu am continuat sa sustin ca e lipsa de respect din partea dumneaei ca nu da pauzele elevilor.

Intr-a VII-a deja se adunasera cam multe. Si-a mai facut un parinte curaj si a reclamat-o pentru ca i-a umilit si batjocorit copilul pentru ca a intarziat la ora, tata a mai reclamat niste abuzuri si de vreo trei luni ne da pauza si se comporta normal.

Un elev ca mine nu s-ar putea lupta cu un sistem intreg fara sustinere si protectie. In spatele meu sunt parintii mei care m-au invatat sa fiu obiectiva si corecta si sa nu-mi fie frica sa spun ceea ce gandesc.

anna andronache coresi
Anna Andronache. Foto: Facebook

Despre profesorul de biologie:

Vreau sa va spun ca nu exista materii urate sau grele sau elev prost ci doar profesori nepriceputi, incopetenti, care isi fac meseria in sila sau cu rautate sau care intentionat predau prost pentru a forta copiii sa mearga la pregatire.

Am avut timp de 2 ani un profesor de biologie foarte deosebit. Nu era prea agreat de ceilalti profesori pentru ca il iubeau mult copiii si-l dadeau exemplu, iar cum profesorii in general trebuie sa fie stiuti de frica el nu se incadra in peisaj. Prin comportamentul dumnealui ii punea intr-o lumina proasta pe ceilalti profesori.

Avea niste metode simple si foarte eficace de predare bazate pe respect reciproc si colaborare cu elevii. Nu cauta sa dezvolte o relatie de subordonare cu noi, cum fac ceilalti profesori.

Despre dirigintă:

De multe ori, profesorii cer parerea elevilor in legatura cu diferite lucruri. Dar, daca parerea noastra nu coincide cu ce vor ei sa auda, atunci recurg la orice metode (minciuna, inselatorie) ca sa fie ca ei si nu ca noi.

Exista o practica total nepedagogica in scoli de a ierarhiza elevii din clasa pe alte criterii decat rezultatele la invatatura. Astfel, exista functia de sef al clasei. Seful clasei nu are niciun rost, evident, dar fiecare clasa trebuie sa aiba un sef.

La inceputul semestrului am fost pusi de diriginta sa alegem un sef al clasei. Noi am ales un coleg care nu era prea simpatizat de diriginta. I-a picat fata cand a vazut pe cine am ales. Peste o saptamana, a venit si ne-a prostit in fata spunand ca seful clasei e altcineva – un preferat de-al ei – pentru ca „nu ati numarat bine voturile”. I-am spus ca e josnic ceea ce face, dar nu ne-a luat in seama. Acum avem alta diriginta care ne-a intrebat daca vrem sa schimbam seful clasei. I-am spus ca da, si ca il vrem inapoi pe cel pe care l-am ales. A dat din cap dezaprobator, spunand ca nu e potrivit.

De ce ne-or mai fi cerand parerea daca nu tin cont de ea nu am inteles nici pana in ziua de azi.

Ce spune conducerea Școlii Coresi despre Anna Andronache

Georgeta Gogeanu, directoarea şcolii, a declarat pentru adevarul.ro că Anna Andronache nu a fost niciodată sancționată pentru postările sale de pe Facebook: „Nu a fost sancţionată niciodată pentru că nu am considerat că avem motive să facem asta. Sunt pentru libertatea de exprimare a oricăui om. Este o fire rebelă. Are un anumit mod de a privi lucrurile. Toată acţiunile noastre par ieşite din context şi nu se poate ca tot ce facem noi aici să nu fie bun. Nu pot aprecia la ea absolut toate punctele de vedere. Sunt şi lucruri care pot fi reglate, dar nu tot ce crede cineva este şi adevărul absolut”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.