Ucraina: o singură țară, trei președinți

baricadă în donețk
Baricadă în Donețk, cu mesaje anti-Occident. Foto: Andrew Butko via Wikimedia Commons

Ucraina pare să fi pierdut și mai mult controlul asupra regiunilor Doneţk și Lugansk din estul țării, după ce în cele două regiuni separatiste s-au organizat în această duminică scrutinuri pentru alegerea președintelui, dar și alegeri parlamentare.

Liderul separatist prorus Aleksandr Zaharcenko a fost ales „preşedinte” al autoproclamatei Republici populare Doneţk, în urma alegerilor de duminică, criticate de Kiev şi de Occident.

În cursul unei ceremonii desfăşurate astăzi, Zaharcenko, un fost mecanic în vârstă de 38 de ani, a depus un jurământ în favoarea „slujirii poporului din Republica Doneţk”, relatează AFP, potrivit mediafax.ro.

Aleksandr Zaharcenko a fost ales „preşedinte” cu peste 81% din voturi. Fost mecanic şi om de afaceri în vârstă de 38 de ani, Zaharcenko spune că şi-a vândut afacerea pentru a finanţa un grup militar rebel și că a participat la luarea cu asalt a sediului Administraţiei Regionale de la Doneţk de către separatişti, pe 16 aprilie.

Acest eveniment fondator al revoltei faţă de Kiev a fost urmat de proclamarea independenţei „republicii” de la Doneţk şi a celei vecine, la Lugansk, iar după aceea de confruntări armate care s-au soldat cu peste 4.000 de morţi.

„Se fac pregătiri de război”

Zaharcenko a anunţat deja că vrea să reia prin forţă mai multe oraşe din estul Ucrainei, inclusiv portul Mariupol, aflat în prezent sub control ucrainean. „Trebuie să recuperăm toate teritoriile care ne aparţin, prin negocieri ori altfel”, a insistat el, afirmând că „se fac pregătiri de război” şi că se aşteaptă la reluarea „luptelor de mare intensitate”.

Ambiţia declarată a lui Zaharcenko este să construiască un nou stat care va deveni legitim după alegeri şi să recupereze teritoriile din estul Ucrainei aflate în prezent sub control ucrainean, a subliniat el înainte de scrutin.

La Lugansk, Igor Plotniţki a fost ales cu peste 63% din voturi ca „preşedinte” al republicii rebele. Plotniţki, un fost militar în vârstă de 50 de ani, a fost învestit în noua sa funcţie în cadrul unei ceremonii desfășurate în această după-amiază.

În pofida avertismentelor Occidentului, Rusia a anunţat că „respectă” alegerile locuitorilor din aceste zone, cerând Administraţiei de la Kiev să înceteze operaţiunile militare.