3 idei ca să-ți încurajezi copilul să facă mai multă mișcare

Sursa foto: pexels.com

În prezent, copii sunt tot mai acaparați de prezența tehnologiei și posibilităților pe care le deschide aceasta. O astfel de situație ridică probleme în ceea ce privește activitățile pe care copiii vor dori să le facă în aer liber. Odată ce apar tot mai multe jocuri video și pot face parte din comunități în mediul online, vor avea nevoie de mai multă încurajare pentru a face mișcare și sport.

Părinții au cel mai important rol, și anume acela de a oferi copiilor posibilitatea și mediul prin care să se exprime într-un mod cât mai sănătos pentru aceștia. Așadar, iată câteva idei care te vor ajuta să-l ghidezi pe cel mic spre obiceiuri bune și echilibru:

Organizează mai multe ieșiri în aer liber cu familia

Activitățile pe care părinții le fac alături de copii vor deveni un exemplu bun și o obișnuință încă de la o vârstă fragedă. Ține minte că în primii ani de viață, puterea exemplului este cea mai importantă pentru copii, motiv pentru care mare parte din comportamentul lor va fi bazat pe al tău.

Dacă organizezi cât mai multe ieșiri în aer liber cu familie, cel puțin de câteva ori pe săptămână, include activități precum mersul cu bicicleta. În acest fel, cel mic va avea un exemplu perfect și va dori să învețe și el, pentru a ține pasul cu adulții. Ai la dispoziție diverse modele de biciclete pentru copii din care îl poți alege pe cel potrivit pentru copilul tău.

Ajută-l să-și facă mai mulți prieteni

Copiii vor petrece mai mult timp în aer liber și vor face mișcare dacă aparțin unui grup. Acest lucru este esențial și pentru a-și dezvolta abilitățile sociale sau emoționale, așa că asigură-te că acesta se integrează cât mai natural. Pentru a-l încuraja să facă mișcare, discută cu el despre posibilitatea de a practica un sport. Va fi mult mai ușor să aibă un stil de viață activ dacă face parte dintr-o echipă la baza căreia stă disciplina și respectul. Fie că este vorba de prieteni de la școală, grădiniță sau vecini, copilul tău își va dori să aparțină unui grup și se va implica în mai multe activități care implică mișcarea și joaca.

Stabilește reguli și oferă-i recompense

Motivația poate fi un aspect dificil atât pentru adulți, cât și pentru copii. Pentru a reuși să-l încurajezi pe cel mic să fie mai activ trebuie să îi oferi o structură bazată pe obiective și recompense. Poți stabili un set de reguli simple și cât mai puțin restrictive. De exemplu, poate să-și aleagă un sport pe care vrea să-l învețe și să primească anumite recompense dacă atinge obiective specifice.

De asemenea, include activități pe care trebuie să le facă alături de tine sau prietenii săi de câteva ori pe săptămână la anumite ore și oferă-i recompense precum prăjitura sa preferată sau mai mult timp pentru a viziona un film sau desenele animate la televizor.

Este esențial ca cel mic să dezvolte o pasiune pentru activitatea fizică, indiferent că este vorba de un sport anume sau mersul cu bicicleta alături de prieteni. Dacă îi arăți că mișcarea trebuie să facă parte din rutina zilnică a fiecărui om, acesta va reuși să creeze un obicei și să se bucure de o dezvoltare echilibrată.