Un val de aer rece vine în România

umbrelă frig toamnă vremea pe 15 zile
FOTO: Pixabay.com

Meteorologii anunță că un val de aer polar va ajunge în țara noastră, iar maximele nu vor mai depăși 15 grade Celsius.

„De luni vom avea un nou episod de răcire a vremii, unde așteptăm maxime doar de 10… 15 grade Celsius și posibil ca în mare parte a săptămânii să fie caracterizată de temperaturi normale sau chiar sub norma pentru partea de este a teritoriului”, a declarat meterologul Florinela Georgescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, la Antena 3.

Potrivit meteorologilor, minimele vor fi de -4 și -3 grade Celsius în depresiunile intramontane și 9 grade Celsius pe litoral.

În Bucureşti, valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice specifice celei de-a doua decade a lunii noiembrie. În special la începutul zilei și noaptea, va fi nebulozitate joasă și condiții de ceață.

Potrivit statisticilor meteorologilor, până acum, luna noiembrie de anul acesta a fost una caldă. Din datele înregistrate în perioada 1961 – 2021 la stațiile meteo din rețeaua ANM se constată că temperatura medie multianuală a lunii noiembrie nu depășește 8 grade Celsius decât în zona litoralului.

În zonele joase din Dobrogea şi Banat, dar şi în Lunca Dunării, mediile de temperatură se situează între 6 şi 8 ºC. În zonele de câmpie şi de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crişana şi Maramureş sunt caracteristice valori medii între 4 şi 6 ºC. În Transilvania, nordul și centrul Moldovei, în Subcarpaţii Moldovei și Subcarpații de Curbură, precum și în estul Maramureșului, temperatura medie variază între 2 şi 4 ºC. În zona montană joasă şi în
depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 2 ºC, iar
în zona montană înaltă (peste 1500 m) aceste valori coboară sub -2 ºC şi uneori, sub -4 ºC.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.