Un anti-inflamator ieftin ar putea trata cazurile de COVID-19

FOTO: HeungSoon/Pixabay.com
FOTO: HeungSoon/Pixabay.com

Medicamentul anti-inflamator colchicină va fi testat ca tratament posibil pentru COVID-19. Este vorba despre unul dintre cele mai mari studii din lume, potrivit Reuters.

Studiul RECOVERY, unul dintre cele mai mari din lume ce testează tratamente pentru pacienții spitalizați cu Covid-19, va aloca aleator 2.500 de pacienți recrutați pentru teste pentru administrarea de colchicină.

Este un medicament folosit în primul rând în tratamentul atacurilor acute de gută, dar și în profilaxia lor secundară în perioada de inducție a tratamentelor de fond cu viză hipouricemiantă. Se mai folosește în afectarea inflamatorie acută din Condrocalcinoză (Pseudogută), în Febra mediteraneeană familială precum și în cazuri selecționate ale altor boli autoimune (Amiloidoză, Sindrom Behcet, Ciroză hepatică, Pericardită recurentă, Artropatia din Sarcoidoză).

„Colchichina este un medicament atractiv pentru evaluarea în testele RECOVERY pentru că este cunoscut foarte bine, ieftin și disponibil pe scară largă”, a spus Peter Horby, profesor la Universitatea Oxford și co-director al studiului.

Cercetătorii ce desfășoară studiul spun că inflamația joacă un rol major în Covid-19, iar tratamentul cu dexametazonă, al medicament anti-inflamator, a arătat deja că poate reduce mortalitatea la pasagerii cu cele mai grave forme ale bolii. Printre tratamentele care sunt testate în cadrul RECOVERY se numără antibioticul azitromicină și amestecul de anticorpi Regeneron ce a fost folosit pentru tratarea președintelui american Donald Trump.

FOTO: HeungSoon/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.