UE anunță plafonarea prețului la gazul Rusiei și vrea reducerea consumului de electricitate

Ursula von der Leyen FOTO: European Commission/Facebook
Ursula von der Leyen FOTO: European Commission/Facebook

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un plan european de economisire a energiei și de reducere a dependenței de energie din Rusia. Aceasta a spus că este o situație dificilă pentru că Rusia este un furnizor nesigur și manipulează piețele de energie.

„Prin diversificare, am crescut livrările de GNL sau gaze din conducte din SUA, Norvegia, Alegeria, Azerbaidjan și altele. De exemplu, Norvegia livrează acum mai mult gaz către UE decât Rusia. Și facem investiții masive în resurse regenerabile de origine locală prin RePowerEU”, a declarat președinta CE.

Ursula von der Leyen prezentat un set de măsuri imediate menite să protejeze consumatorii vulnerabili și întreprinderile.

Prima – Economii inteligente de energie electrică. „Ceea ce s-a schimbat este că aprovizionarea globală cu energie este limitată. Acest lucru necesită o reducere inteligentă a cererii. Avem nevoie de o strategie de aplatizare a vârfurilor care determină prețul energiei electrice. Vom propune un obiectiv obligatoriu pentru reducerea consumului de energie electrică la orele de vârf. Și vom lucra îndeaproape cu statele membre pentru a realiza acest lucru”, a declarat președinta CE.

A doua – Propunerea unui plafon pe veniturile companiilor care propun electricitate cu costuri scăzute. „Sursele de energie cu emisii scăzute de carbon realizează venituri neașteptate, care nu reflectă costurile lor de producție. Acum este timpul ca consumatorii să beneficieze de costurile scăzute ale surselor de energie cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi sursele regenerabile. Așa că ne vom propune să re-canalăm aceste profituri neașteptate pentru a sprijini persoanele vulnerabile și companiile să se adapteze”, a explicat Ursula von der Leyen.

A treia – Același lucru trebuie să se întâmple și cu profiturile neașteptate ale companiilor producătoare de combustibili fosili.  „Companiile din domeniul petrolului și al gazelor naturale au obținut, de asemenea, profituri masive. Prin urmare, vom propune o contribuție de solidaritate pentru companiile producătoare de combustibili fosili, pentru că toate sursele de energie trebuie să contribuie la soluționarea acestei crize. Statele membre ar trebui să investească aceste venituri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile și pentru a investi în surse de energie curată de producție proprie”, a mai spus președinta Comisiei Europene.

A patra – Companiile de utilități energetice trebuie să fie sprijinite pentru a face față volatilităților piețelor. „În prezent, li se solicită să furnizeze sume neașteptat de mari, ceea ce amenință capacitatea lor de a tranzacționa și stabilitatea viitoarelor piețe. Astfel, vom contribui la facilitarea sprijinului pentru lichidități acordat de statele membre companiilor energetice. Ne vom actualiza cadrul temporar pentru a permite furnizarea rapidă a garanțiilor de stat”.

A cincea – Plafonarea prețului pentru gazul rusesc. „Obiectivul aici este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei. Și acum munca noastră dă roade! La începutul războiului, gazul rusesc prin conducte reprezenta 40% din tot gazul importat. Astăzi a scăzut la doar 9% din importurile noastre de gaz”, a afirmat oficialul Comisiei Europene.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.