Titi Aur critică dur școlile de șoferi din România: Sunt mult sub nivelul anilor `80

FOTO: Titi Aur/Youtube
FOTO: Titi Aur/Youtube

În România, peste 1.600 de oameni mor anual din cauza accidentelor rutiere. Una dintre principalele cauze este folosirea telefonului în timpul condusului, dar şi lipsa implicării autorităţilor, a declarat fostul pilot Titi Aur, la Antena 3.

„În primul rând, pot să spun că autoritățile noastre, începând de la cel mai înalt nivel, nu sunt deloc interesate de acest aspect. Nu există accidente pe șosea pentru ei.

Sunt foarte multe probleme de rezolvat în România, problema accidentelor nu există.

Şi când spun asta, o zic justificat, pentru că nu se face nimic în acest sens. Mai puțin câteva măsuri de coerciție și mai puțin câteva acțiuni făcute de Poliția Rutieră. În rest, nu se face nimic.

Ministerul Transporturilor răspunde de siguranța rutieră în România, dar în Ministerul Transporturilor nu există acest capitol, nu-i interesează siguranța rutieră.

Nu se face nimic pentru îmbună îmbunătățirea sistemului de pregătire. Adică, în școala generală, tot ce înseamnă cursuri de pregătire pentru copii, ca să înțeleagă cum să meargă pe stradă, cum să meargă în mașina părinților, cum să fie în siguranță.

Școala de șoferi este în România mult sub nivelul anilor 80 și nu se face nimic. Atestatele profesionale se fac așa cum se fac, cursuri de conducere defensivă nu se doresc, nu se vrea, deși există o lege.

Ministerul Transporturilor refuză să facă norme pentru această lege, Protecția muncii nu se face în România cu specific pentru conducătorii auto. Nu se face nicăieri nimic”, a declarat Titi Aur.

El spune că nu se fac campanii corecte și coerente pentru transmiterea mesajelor.

”Din păcate, autoritățile nu fac nimic. Oamenii, cei de la volan, mulţi greșesc pentru că nu știu, mulți greșesc pentru că nu cred că li se poate întâmpla. Mulți fac greșeli pentru că nu știu nici măcar regulile de circulație corect, că nu se mai învață.

Acum, la școala de șoferi, ca să iei examenul, completezi niște chestionare pe internet până când faci tu peste 22-23 de puncte și, într-adevăr, le înveți mecanic, dar nu înțelegi de ce și cum. Ai luat permisul şi lasă, că se descurcă el.

Și, într-adevăr, marea majoritate dintre noi ne descurcăm pe șosea, doar că unii nu se descurcă, din păcate. (…) Până când autoritățile nu vor face ceva, aici vom fi”, a spus Titi Aur, fost pilot de raliuri și expert în conducere defensivă, la Antena 3 CNN.