Supermarketurile din România ar putea fi închise duminica

supermarket coș cumpărături
Foto: Alexas_Fotos / pixabay.com

Un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari propune ca supermarketurile să fie închise duminica. De asemenea, se propune chiar și o relocare a acestora la o distanță de cel puțin 5 kilometri în afara orașelor. Reprezentanții marilor magazine spun că o astfel de modificare legislativă ar putea duce la concedieri masive și la pierderea unor locuri de muncă.

Potrivit proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, se propune o definiție clară a supermarketului, care este descris ca o unitate de vânzare cu autoservire ce oferă o gamă extinsă de produse alimentare și nealimentare și care are o suprafață minimă de 800 mp. Aceasta este doar una dintre prevederile propuse în proiectul de lege.

De asemenea, se propune un program de funcționare săptămânal pentru supermarketuri, conform căruia acestea ar trebui să fie deschise de luni până vineri între orele 8 și 22, sâmbăta între orele 8 și 14, iar duminica să fie închise.

Totodată, un alt punct din proiectul de lege specifică, de asemenea, că „supermarketurile sunt obligate sa pună la dispoziția producătorilor români zone speciale de desfacere a produselor alimentare, separat de produsele de import și să asigure spații speciale producătorilor români pentru contractarea produselor românești, sub forma unor birouri specializate”.

Propunerea legislativă a fost făcută de parlamentarii neafiliați Aelenei Dănuț, Ciubuc Ciprian, Gavrilă Anamaria, Lasca Mihai Ioan, Rusu Daniel-Gheorghe și Diana Șoșoacă. De asemenea, pe lista celor care susțin proiectul se află și deputații AUR Stoica Ciprian-Titi și Dăneasă Mircea.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.